Un nou cutremur s-a produs în Turcia în această dimineață. Seismul a avut o magnitudine mai mică decât cele de ieri, dar ar putea pune la pământ mai multe clădiri a căror structură de rezistență a fost afectată serios de cutremurele de luni.
Turcia a fost zguduită în această dimineață de un nou cutremur. Seismul a avut o intensitate de 5 pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 10 kilometri.
Chiar dacă a fost mai mic ca intensitate decât cutremurele de ieri (7,8 și 7,7 pe scara Richter), seismul ar putea provoca noi distrugeri. Multe clădiri au fost avariate serios de cutremurele de luni și s-au putea putea prăbuși în orice moment. Fiecare noi seism îi pune în pericol și pe salavatorii care încă mai caută posibili supraviețuitori prinși sub dărâmături.
Bilanț tragic
Peste 4.890 de persoane au murit în urma cutremurelor care au afectat luni Turcia și Siria, informează BBC. În Turcia, numărul victimelor a ajuns la 3.381 de persoane, potrivit autorităților locale.
Orhan Tatar, un oficial de la Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor și a situațiilor de urgență (AFAD), a anunțat că alte 20.426 de persoane au fost rănite și 5.775 de clădiri s-au prăbușit, poyrivit stiripesurse.ro.
Vor urma multe replici
În ultimele 24 de ore au avut loc nu mai puțin de 100 de replici. Expertul în fizica pământului, Stephen Hicks, de la Universitatea din Londra a spus că noi cutremure, de magnitudini mai mici, se vor mai produce în următoarea perioadă în Turcia.
„Nu putem exclude complet acest lucru. Vor mai fi mii de replici care vor avea loc în următoarele săptămâni sau luni, dar acestea vor scădea treptat în intensitate”, a spus expertul.
Specialistul a mai spus că nu există nicio modalitate prin care cineva poate prezice cu exactitate când va avea loc un alt cutremur. Hicks susțiune că seismul din Turcia a fost „de cel mai rău tip”. A durat aproape două minute și a fost resimțit pe o distanță de sute de kilometri.
„A fost un cutremur de suprafață, sub o zonă foarte populată și într-o regiune în care clădirile pur și simplu nu pot suporta acest nivel de șoc. Când vorbim despre cutremure atât de mari, epicentrul nu este un singur punct. De fapt, s-a rupt de-a lungul unei falii de aproximativ 400 de kilometri”, a explicat expertul pentru Sky News.