Update. Al treilea caz de variola maimuței în România. Este un bărbat de 31 de ani

Variola maimuței. Sursa foto: trm.md

Un nou caz de variola maimuței. Este vorba despre un bărbat de 32 de ani, din București, la fel ca și primele două cazuri confirmat în România. Cel de-al doilea pacient a fost depistat marți, 14 iunie, la câteva zile după ce s-a prezentat la o clinică pentru investigații medicale, El a fost plasat în izolare, iar autoritățile au demarat o anchetă epidemiologică pentru a-i identifica contacții direcți.

Update - Un al treilea caz de variola maimuței a fost confirmat în România, miercuri dimineața. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 31 de ani, din București.

Acesta, potrivit surselor medicale, nu are istoric de călătorie în afara țării.

Bărbatul s-a prezentat la un spital din Capitală, iar infectarea cu variola maimuței a fost confirmată în urma auanlizelor. În acest moment starea tânărului este stabilă.

„Este vorba de un bărbat de 31 de ani care s-a prezentat ieri la un spital din București. Simptomele au apărut pe data de 10 iunie. Starea generală a pacientului este bună. Acesta a rămas internat”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Un al doilea caz de variola maimuței a fost depistat în România, la un bărbat în vârstă de 32 de ani, Acesta s-a prezentat la o clinică medicală din București, în urmă cu o săptămână, pentru investigații medicale. Testele de laborator au confirmat, în cursul zilei de marți, 14 iunie, că pacientul este infectat cu variola maimuței.

Starea bărbatului este bună, dar va rămâne în izolare în perioada următoare. În cazul de față a fost declanșată și o ancheta epidemiologică, de către funcționarii DSP, pentru stabilirea contacților direcți.

În urmă cu o zi, pe 13 iunie, a fost depistat primul caz de variola maimuței din România, la un bărbat în vârstă de 26 de ani. El a fost diagnosticat în urma investigațiilor de laborator, după cum a anunțat Ministerul Sănătății.

Primul caz înregistrat în România

Potrivit sursei citate, boala a debutat în urmă cu 4 zile, iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente (12 spre 13 iunie – n. red.). Starea bărbatului este bună, acesta primind tratament simtomatic.

Se pare că el s-a infectat de la o persoană apropiată care a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa.

De menționat că în cursul lunii mai s-au mai înregistrat două suspiciuni de infectare cu variola maimuţei. Unul la o femeie de 43 de ani din Rădăuţi, iar cel de-al doilea la un bărbat internat la un spital din Atena, în Grecia. Cele două cazuri au fost infirmate, ulterior.

Ce este variola maimuței și cum se tratează

Variola maimutei este o infecție virală rară, cu infectare umană accidental. Boala apare, de obicei, în părțile împădurite din Africa Centrală și de Vest în urma contactului cu animalele. De asemenea, se poate răspândi de la om la om. Este cauzată de virusul variolei maimuței, care aparține familiei ortopoxvirusului. Autoritățile precizează că variola maimuţei nu se răspândeşte cu uşurinţă între persoane şi necesită un contact apropiat.

Virusul intră în organism prin pielea sau mucoasele lezate, tractul respirator, ochi, nas sau gură, dar și prin fluide corporale. Principalul mod în care poate fi răspândit virusul este în timpul contactului fizic apropiat şi prelungit cu o persoană infectată.

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Este vorba despre erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Tratamentul este în principal de susținere, deoarece boala este de obicei ușoară, iar majoritatea celor infectați se recuperează în câteva săptămâni.