După scandalul fraudei bancare cu pagube estimare de câteva milioane de euro, în care se pare că au fost implicaţi angajaţi ai celor mai mari bănci locale, BCR şi BRD, un nou anunţ tulbură apele pe piaţa bancară. Raiffeisen Bank a depus astazi la DIICOT o plângere penală privind operaţiuni frauduloase descoperite în urma unui control intern la agenţia băncii din Sighetu Marmaţiei.
Potrivit raportului preliminar al Departamentului anti-fraudă al băncii, directorul agenţiei şi alţi angajaţi au săvârşit fapte de delapidare care intră sub incidenţa legii penale, fals şi uz de fals sau au fost complici la aceste fapte, a anunţat astăzi banca.
Cazul nu ar avea legătură cu DOSARUL BANCHERILOR, pe care DIICOT l-a făcut public săptămâna trecută. În frauda de la Raiffeisen sunt implicaţi şase angajaţi, după cum au precizat pentru EVZ surse din bancă. Ancheta Comisiei de disciplină a durat câteva săptămâni. Sursele nu ne-au putut preciza natura fraudei. De asemenea, nu există încă o estimare a pagubelor, această evaluare căzând în sarcina DIICOT.
- FRAUDA BANCARĂ de 22 de milioane de euro. Preşedintele BRD: "Documentele trec prin 10-12 mâini. E greu de crezut că sunt toţi corupţi"
De regulă, fraudele interne din bănci constau în sume sustrase din conturile clienţilor, în complicitate a angajaţilor cu clienţii în utilizarea de acte false pentru obţinerea de credite, sustragerea de bani din bancomate etc.
Comisia disciplinara a decis în urma controlului desfacerea contractelor de muncă ale angajaţilor implicaţi, pentru încălcarea normelor şi procedurilor interne, precum şi pentru încălcarea codului de conduită al angajaţilor Raiffeisen Bank. Banca precizează că a pus la dispoziţia procurorilor DIICOT informaţiile şi documentele rezultate în urma anchetei interne, urmând sa acorde în continuare sprijin organelor de cercetare penală.
- MOD DE OPERARE. Cum se fraudează o bancă în România
"Banca are implementate mecanismele antifraudă necesare supravegherii şi controlului respectării reglementărilor legale, precum şi a normelor sale interne", a declarat Ionel Fierăscu, directorul de Conformitate al Raiffeisen Bank.
Banca menţionează în comunicat că a sesizat in ultimii patru ani organele de cercetare penală în legătură cu 119 cazuri de frauda internă şi externă şi 182 tentative de fraudă. De asemenea, în şapte cazuri, banca a acordat sprijin organelor de poliţie pentru organizarea de acţiuni de surprindere in flagrant. CITIŢI ŞI:
- CEA MAI DURĂ pedeapsă dată pentru o FRAUDĂ BANCARĂ
- Din toate băncile româneşti s-a furat ca în codru în ultimii ani. Cele mai scandaloase cazuri
- MEGA-FRAUDA DE 22 milioane de euro. CUM AU OPERAT bancherii timp de doi ani
- EVZ.ro îţi prezintă lista celor mai mari fraude bancare româneşti
- CINE sunt cele DOUĂ personaje cheie din sistemul bancar implicate în frauda de 22 milioane de euro