Un narcotraficant, un hacker și un traficant de arme, la schimb cu un spion american

sursa foto. EvZ

În schimbul lui Paul Whelan, un american condamnat la 16 ani cu închisoarea pentru „spionaj” în Rusia, Moscova cere Washingtonului eliberarea și extrădarea a trei ruși. Și nu fitecine.

Paul Whelan (50 de ani) știa încă din ziua arestării sale că va exista un troc între Washington și Moscova. În timp de era interogat de agenții Serviciului Federal de Securitate (FSB), aceștia l-au informat: veți fi dat la schimb.

Fostul pușcaș marin Paul Whelan, arestat în decembrie 2018 într-un hotel în apropiere de Piața Roșie, va servi deci ca monedă de schimb.

Discuții între Statele Unite și Rusia se derulează de mai multe luni în legătură cu acest subiect.

Însă Moscova a pus o condiție. Paul Whelan trebuia mai întâi să fie judecat în Rusia. Ceea ce s-a și întâmplat. Americanul, care deține și pașapoarte britanic, irlandez și canadian, a fost condamnat de către un tribunal din Moscova la 16 ani cu închisoarea în „regim sever”.

Un simulacru de proces pentru o tentativă de spionaj, au denunțat oficialii americani.

Whelan a ajuns la Moscova pentru a merge la o nuntă. Când a coborât din avion, ar fi acceptat un stick USB de la un „prieten”, crezând că va găsi fotografii acolo. Potrivit anchetatorilor ruși, dimpotrivă, dispozitivul conținea date despre agenții FSB.

La tribunal, dintr- cușcă cu gratii, Whelan agita o foaie de hârtie: cerea ajutor președintelui american Donald Trump și premierilor britanic, irlandez și canadian.

Donald Trump nu are de ales. Dacă vrea să-l recupereze pe Whelan, știe că trebuie să accepte dorințele rușilor.Și știe și cine sunt cei trei prizonieri ruși ceruți de Moscova.

Aceste cazuri stârnesc indignarea și furia noastră ”, a subliniat, în februarie, viceministrul pentru afaceri externe, Serghei Verchinin.

În fruntea listei rușilor, o captură grea: Viktor Bout (53 de ani). Arestat în Thailanda, în 2008, Bout ispășește la ora actuală o pedeapsă cu 25 de ani cu închisoarea în Statele Unite.

Viktor Bout este cel mai celebru traficant de arme după Războiul Rece. A inspirat chiar filmul Lord of War cu Nicolas Cage în rolul titular.

Fost membru al serviciului rus de informații militare (GRU), Bout a prosperat revânzând masive stocuri de arme abandonate imediat după căderea URSS. Cu predilecție în țările africane, teatrele unor conflicte interminabile: Liberia, Sierra Leone, Republica Democratică Congo, Rwanda, Angola...

Poliglot, cu cinci cetățenii, Viktor Bout se mișca peste tot, mobilizându-și o flotă de zeci de avioane în serviciul unor dictatori sângeroși, cum ar fi liberianul Charles Taylor. Dar și pentru ONG-uri și chiar pentru ONU în Somalia.

Un „as” al logisticii, în fruntea a trei sute de oameni și care a reușit să scape din mai multe tentative de asasinat și arestări datorită sprijinului care i s-a acordat. Mai ales la Moscova.

În cele din urmă, a căzut în plasa serviciilor americane, la Bangkok. Unde se spune că a negociat vânzarea de rachete sol-aer rebelilor columbieni Farc.

Un alt caz este Konstantin Iaroșenko, 52 de ani, un pilot originar din Rostov-pe-Don, condamnat în 2011 la 20 de ani cu închisoarea. Numele său este mai puțin cunoscut ca al lui Bout, dar autoritățile ruse acordă o mare importanță revenirii sale în țară. Mai ales că Iaroșenko, plasat de americani la izolare, are o sănătate degradată. „Nu știu dacă voi ieși viu de aici”, i-a spus acesta, recent, soției sale, la telefon.

În ochii Moscovei Iarocenko a fost arestat și condamnat pe nedrept, suferind un tratament injust, pentru că ar fi picat la mijloc într-un caz de trafic de droguri.

În timp ce-și oferea serviciile ca pilot de avion-taxi, Iarocenko s-a interesectat cu traficanți de droguri care i-au propus să transporte 4 tone de cocaine din Venezuela în Liberia, apoi în Ghana. Oferindu-I 5,7 milioane de dolari.

Dar Iaroșenko nu a avut timp să onoreze comanda. Agenții DEA (agenția americană anti-drog) i-au arestat pe membri rețelei de narcotraficanți în timpul unei reuniuni pregătitoare a acestora, în Liberia. Konstantin Iaroșenko a picat și el în năvod.

Procurorii americani au invocat înregistrări în care rusul se lăuda cu o lungă experiență în transportul de droguri. Avocații lui Iaroșenko au pledat pentru „naivitatea” clientului lor, spunând că a fost prins la mijloc într-o situație pe care nu o cunoștea.

Al treilea om cerut de Moscova este Roman Seleznev (35 de ani).

Seleznev este fiul unui parlamentar rus și mai ales un redutabil pirat informatic.

El este acuzat că a furat numerele cărților de credit a 500 de companii americane și a 3.700 de instituții financiare. Valoarea daunelor: 169 milioane dolari.

Aventura lui a fost întreruptă după o vacanță în Maldive în 2014, scrie Le Point.  Seleznev a fost oprit de agenții americani la bordul avionului care urma să decoleze spre Moscova.

Este transferat imediat într-un alt avion cu destinația insula americană Guam. În prezent execută o pedeapsă de 27 de ani de închisoare în Carolina de Nord.