Un muncitor din Nepal a câștigat în instanță dreptul de a sta în România
- Iuliu Vlădescu
- 7 octombrie 2023, 13:44
Un muncitor din Nepal venit în România la muncă și-a câștigat dreptul de ședere în țară, în urma unui proces. Statul român a vrut să-l expulzeze, dar Curtea de Apel Alba Iulia i-a dat dreptate barbatului.
Nepalezul a ajuns în Hunedoara pentru a lucra ca muncitor necalificat. Biroul pentru Imigrări al județului Hunedoara l-a somat să părăsească țara în 30 de zile.
Motivul invocat de autoritatea statului a fost că acest muncitor nu a figurat o perioadă de timp cu salariu. Acesta intenționa să plece la un alt loc de muncă mai bine plătit.
În luna septembrie magistrații Curții de Apel Alba Iulia i-au făcut dreptate bărbatului. Instanța a obligat Biroul de Imigrări să anuleze decizia de expulzare.
Potrivit acestui document, în momentul în care bărbatul a mers la Biroul de Imigrări pentru prelungirea permisului de ședere i-a fost respinsă cererea.
Cum a fost păcălit acest muncitor nepalez
Motivul a fost acela că nu a respectat una dintre condițiile de ședere. ”(...) nivelul salarial nu a fost menținut la nivelul salariului minim brut național pe toată perioada și faptul ca nu a respectat scopul declarat în fața autorităților”.
Acest muncitor a ajuns în România și ”a fost încadrat în muncă în data de 10.08.2021, iar în data de 01.10.2022 a încetat raporturile de munca cu angajatorul, întrucât găsise un loc de munca mult mai bine plătit.
Părea ceva serios iar noul angajator luase legătura cu cel anterior. Ulterior, muncitorul a constatat că totul s-a dovedit a fi doar o promisiune, noul angajator neonorându-și promisiunea.
Biroul de Imigrări a anulat decizia
În aceste condiţii a reluat raporturile de munca cu angajatorul iniţial, care l-a primit si i-a încheiat un nou contract în data de 27.04.2023. Aceste aspecte sunt vizibile atât în sistemul Revisal”, se arată în motivarea instanței.
Pentru că nu a avut venitul stabil, Biroul de Imigrări nu i-a mai prelungit permisul de ședere.
Însă, magistrații Curții de Apel Alba Iulia au considerat că atunci când muncitorul a depus cererea pentru prelungirea permisului de ședere avea deja contractul valabil. Acesta a fost refăcut cu primul angajator, un loc de muncă stabil și îndeplinea condițiile de ședere în țară.
Astfel, instanța a admis cererea cetățeanului nepalez și a obligat Biroul de Imigrări din Hunedoara să anuleze decizia de expulzare. De asemenea autoritatea a fost obligată să îi prelungească muncitorului nepalez permisul de ședere.