Arhitecții din Bulgaria apelează la tehnicile din trecut și le îmbină cu cele moderne pentru a construi case care oferă refugiu împotriva valurilor de căldură toridă.
Potrivit Institutului Național de Meteorologie și Hidrologie din această țară, Bulgaria a înregistrat în 2024 cel mai cald și unul dintre cele mai secetoase sezoane din istorie.
Materiale de construcție ecologice
Arhitecții locali spun că materialele de construcție ecologice și locale, precum paiele și argila, permit o mai bună ventilație și izolare. Kamen Pramatarov este un arhitect care a construit și locuiește într-o casă mică în satul pitoresc Zhelen. La aproximativ 50 km de capitala Sofia.
Casa sa este construită din cob. Un material de construcție natural realizat în general dintr-un amestec de lut, nisip, paie și apă. De asemenea, are un acoperiș verde care îi sporește izolarea naturală.
„Acoperișul verde joacă un rol în termoreglarea casei. Deoarece acoperișul plat este extrem de încălzit de soarele direct. Și, chiar dacă are o bună izolare termică, acest lucru duce la încălzirea întregii case”, a declarat Pramatarov.
„Aici, vegetația face față perfect supraîncălzirii casei. Iar iarna este o izolație termică suplimentară”.
Menținerea umidității
Ferestrele mari și streșinile protejează de soarele intens de vară. Dar permit, în același timp, intrarea soarelui iarna. Pramatarov spune că pereții realizați din cob ajută la menținerea umidității în casă. El a construit, de asemenea, o fațadă din lemn care are o funcție de ventilație ascunsă pentru a preveni căldura vara și a o menține iarna.
Alți arhitecți din Bulgaria, precum Pramatarov, apelează la materiale locale ecologice pentru construirea locuințelor. La fabrica Viverde Straw Modules de lângă Sofia, sunt produse materiale de construcție ecologice. La această fabrică, paiele de grâu sunt transformate în aceste module de construcție.
Avantajele unei case de paie
Co-proprietarul Velin Nikolov spune că există mai multe avantaje în a locui într-o casă de paie.
„La intrarea într-o casă din paie, observi imediat o temperatură confortabilă. Răcoroasă vara și caldă iarna”, a spus Nikolov.
„Datorită izolației sale excelente, casa menține o temperatură stabilă. Dar rezistă și fluctuațiilor cauzate de condițiile meteorologice exterioare”, a adăugat el. Nikolov speră că sectorul va crește, pe măsură ce tot mai mulți oameni adoptă practici de construcție mai ecologice.
„Se pare că observăm o conștientizare în rândul oamenilor a faptului că ar trebui să-și prețuiască sănătatea și să depună eforturi pentru confortul care vine din natură”, informează euronews.com