Evenimentul Zilei > International > Un miliardar vrea să cumpere 15% din suprafaţa planetei. Cine este? Ce plan are, de fapt?
Un miliardar vrea să cumpere 15% din suprafaţa planetei. Cine este? Ce plan are, de fapt?

Un miliardar vrea să cumpere 15% din suprafaţa planetei. Cine este? Ce plan are, de fapt?

Distrugerea Catedralei Notre-Dame din Franța a lăsat mulți oameni din lumea largă  într-o stare de confuzie. În mod ironic, așa s-au născut donațiile uriaşe de la diferiți oameni foarte bogaţi, Ulterior, aceşti miliardari au început să se întrebe dacă nu cumva donaţiile ar trebui să se îndrepte spre probleme mult mai grave, cum ar fi mediul și persoanele fără adăpost. Şi iată primul anunţ venit din partea unui mare filantrop, Hansjorg Wyss.
Hansjorg Wyss, iniţiatorul fundației Wyss, a promis să doneze un miliard de dolari pentru conservarea mediului. În mod surprinzător, nu amploarea donației impresionează ci cauza. Potrivit unui articol din New York Times , Wyss intenționează să cumpere parcele mari de teren (15% din suprafaţa planetei) în diferite părți ale lumii și să le transforme în parcuri publice.
Acest filantrop elvețian a fost, până în 2012, cel mai mare acționar și președinte al Synthes- Statele Unite ale Americii
Omul de afaceri a declarat că a donat deja  peste 66 milioane de dolari unui număr de cel puțin nouă organizații în mai puțin de două luni din clipa în care a anunţat despre angajamentul lăudabil.
Potrivit Business Insider , Wyss a donat pentru ​​Deh Cho First Nations din Canada, 750.000 de dolari pentru a crea un program de management pentru zona națională a faunei sălbatice Edéhzhíe din Teritoriile de Nord-Vest, Aves Argentinas, cel mai vechi grup de conservare în Argentina, a primit 9,5 milioane de dolari cu perspectiva creării unui parc național de 1,5 milioane de hectare și, în final, 22 milioane de dolari au fost donați Fundației Flora și Faună, pentru a crea un parc național 178.000 de acri în provincia Tucumán, în Argentina.
Filantropul a donat mai mult de 450 milioane de dolari unor instituţii similare.  Hansjorg Wyss este exemplul perfect al unui caz în care filantropia este folosită direct pentru o cauză, mai degrabă decât pentru un proiect zadarnic. Wyss speră ca contribuția sa va proteja 30% din planetă până în 2030.