UN MILIARD de euro, BLOCAȚI în infrastructură. Ministrul Transporturilor: „Șantierele NU FUNCȚIONEAZĂ”
- Petrisor Cana
- 16 mai 2018, 00:26
Proiecte de un milliard de euro pentru infrastructură au întârzieri în execuția lucrărilor, cuprinse între 12 și 84 de luni. Dezvăluirea a fost făcută la sdiul Ministerului Transporturilor, acolo unde miniștrii Lucian Șova și Rovana Plumb au avut o întâlnire cu reprezentanți ai celor mai importante firme de construcție de infrastructură rutieră și feroviară în țara noastră.
Reprezentanți ai celor mai importante firme de construcție de infrastructură rutieră și feroviară în țara noastră s-au întâlnit, marți, cu ministrul Transporturilor, Lucian Şova şi ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb. La Ministerul Transporturilor, Lucian Şova le-a spus antreprenorilor că este îngrijorat că pe șantiere nu se văd progresele asumate și a declarat că se implică pentru intensificarea activității.
De la începutul anului până acum au fost introduse în Guvern o serie de acte normative care au asigurat front de lucru constructorilor pe șantiere, transmite Ministerul Transporturilor.
Antreprenorii au prezentat stadiul de executie a lucrărilor de pe șantiere și problemele administrative care ar fi dus la întârzieri în realizarea proiectelor, precum: obținerea greoaie a autorizațiilor de construire, întârzierea exproprierilor și birocrația excesivă.
„Nu am înregistrat progresele pe care mi le-aș fi dorit în sensul realizării obiectivelor de o manieră mai eficientă. Șantierele nu funcționează astăzi la parametri pe care ni i-am propus împreună. Am toată determinarea să monitorizez, să contribui la rezolvarea oricăror probleme administrative. Orice solicitare administrativă aveți, nu ezitați să o adresați Ministerului Transporturilor. În măsura în care competențele îmi permit voi interveni alături de managementul CNAIR și CFR S.A. în rezolvarea problemelor administrative în cel mai scurt timp cu putință. Susțin atât eforturile antreprenorilor, cât pe cele ale beneficiarilor în atingerea obiectivelor propuse în contracte pentru realizarea proiectelor de dezvoltare şi reabilitare a infrastructurii rutiere şi feroviare, însă cer mai multă implicare din partea antreprenorilor”, a declarat ministrul Lucian Șova.
La rândul ei, Rovana Plumb a precizat că România are fonduri europene consistente pentru infrastructura de transport (6,6 miliarde euro), dar absorbția banilor europeni se face cu ajutorul antreprenorilor care trebuie să implementeze proiectele. Ministrul Fondurilor Europene a declarat că sunt două probleme majore: întârzieri în execuția lucrărilor – între 12 și 84 de luni și nepredarea lucrărilor executate pentru că antreprenorii nu au făcut cereri de plată.
„Avem 15 proiecte fazate, în valoare de un miliard de euro, care sunt contracte deja încheiate și pentru care nu primim facturi de la constructori. Sunt întârzieri în ceea ce privește cererile de plată. Sunt toate sumele asigurate, dar așteaptă situațiile de lucrări pentru rambursare. Mă îngrijorează că nu putem să avansăm”, a spus Rovana Plumb.
La rândul lor, antreprenorii au semnalat lipsa acută a forței de muncă. Ministrul Lucian Șova a declarat că se lucrează la un mecanism legal care să rezolve această problemă.
Ministrul Transporturilor a concluzionat că realizarea proiectelor de infrastructură de transport este o responsabilitate a administrației în parteneriat cu firmele de construcții care trebuie să dea dovadă, la rândul lor, de seriozitate.
La întâlnirea de lucru au participat și secretari de stat din Ministerul Transporturilor care răspund de activitatea de pe șantierele de autostrăzi, directorul Direcţiei Generale Organismul Intermediar pentru Transport (MT), directorul Autorității de management pentru Programul Operațional Infrastructură Mare (MFE) și cei ai CNAIR și CFR S.A.