Un medic român, propunere incredibilă pentru Liga 1! Jucătorii vor fi revoltați

Un medic român, propunere incredibilă pentru Liga 1! Jucătorii vor fi revoltați

Liga 1 a deveneit un adevărat focar de coronavirus, după ce au apărut cazuri de infectari la CFR Cluj, Dinamo, Craiova, Poli Iași și FC Botoșani.

CFR Cluj este cel mai afectat club din Liga 1, cu 26 de infectări. Ardelenii sunt urmați în acest top de Dinamo, cu 21 de cazuri, în vreme ce la Craiova s-au înregistrat 4 cazuri, FC Botoșani 2, iar Poli Iași 1.

Andreea Moldovan, medic specialist în boli infecţioase, a afirmat că o soluţie pentru împiedicara răspândirii virusului ar fi masca pe teren. Această măsură nu ar fi una potrivită pentru jucători, dat fiind faptul că respirația se poate îngreuna atunci când acoperă gura și nasul în timpul efortului.

„Soluţia pentru mine ar fi masca şi vă spun de ce. Pe teren. Personalul medical stă cu masca ore în şir. Cu atât mai mult cu cât acum stăm cu acele măşti ultrafiltrante, care nu sunt deloc uşor de suportat, dar ştim că ele ne potejează şi ne oferă şansa să nu ne infectăm când luăm contact cu cineva pozitiv, simptomatic sau asimptomatic.

Acele idei conform cărora nu ne oxigenăm corect cu mască sau nu putem să respirăm corect sau este greu să stăm cu ea cred că pot fi depăşite prin conştientizarea importanţei măştii atunci când vorbim de prevenţie. Nu e uşor să alergi cu mască, dar ştim că masca nu este etanşă, aerul intră şi iese. Doar că el e filtrat de anumite particule de care nu avem nevoie, particule care pot fi încărcate cu virusul respectiv”, declarat medicul, la Digi Sport.

„Trebuie să ne adaptăm şi să facem acele compromisuri”

„Ştiu că ar fi ciudat să alergăm cu masca pe figură, ştiu că e neobişnuit pentru noi, dar toată situaţia pe care o trăim acum este absolut neobişnuită şi inedită pentru noi toţi şi atunci trebuie să ne adaptăm şi să facem acele compromisuri de care spuneam înainte.

Sunt sporturi de echipă în care te apropii de colegii tăi, dar sunt şi sporturi în care nu este neapărat să stai aproape de cel de lângă tine. Să ştiţi că în spitale, mulţi dintre cei care lucrează acolo ca personal medical nu s-au îmbolnvit la pacient, pentru că acolo ştim ce avem de făcut şi ne protejăm. Dar în afara lucrului cu pacientul, a mai fost un moment în care s-a băut cafea la comun, s-a fumat o ţigară sau s-a stat de poveşti cu masca lăsată jos, ca să ne auzim, vorba vine, mai bine, şi acolo suntem noi vulnerabili.

Un sportiv are activitatea de pe teren, unde este în mişcare, în aer liber, unde expunerea este mult mai mică, dar şi activitatea din vestiar sau cea de socializare, unde deja riscul începe să crească mai mult”, a completat Andreea Moldovan. (FOTO: facebook/cfr1907)