Un medic din România vorbește despre umilințele la care este supus de pacienți. Te scuipau și spuneau „Să mori și tu dacă mor eu”

Sursă: arhivă EVZ

Un medic din Iași a vorbit despre perioada extrem de solicitantă pe care o traversează de mai bine de un an și jumătate. Munca solicitantă este dublată și de atitudinea nepoliticoasă a unora dintre pacienți.

Medicii din camera de gardă a Unității de Primiri Urgențe, Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iași au parte de viață grea, nu numai din cauza numărului foarte mare de cazuri de infectare cu coronavirus. Ci și pentru că foarte mulți pacienți au un comportament golănesc. Doctorii sunt înjurați, scuipați și umiliți.

Medicii au mult de muncă din cauza cazurilor de coronavirus și de suferit din cauza atitudinii unor pacienți needucați

„Sunt pacienți care ne mulțumesc, dar pot să îți spun și reversul, pacienți care își dau masca jos de la gură și te scuipau și spuneau «Să mori și tu dacă mor eu». Exista și partea cealaltă a situației. Nu a fost deloc ușor din toate punctele de vedere, fizic, psihic. Plecai epuizat după o tură de pacienți la albastru, la Covid.

Ajunsesem în situația în care, cu ghilimelele de rigoare, să decedeze un pacient care nu mai avea nicio șansă, să pui pe altul pe ventilator. Se băteau la un moment dat pe oxigen: «dă-te mă că tu ești bătrân, lasă-mi mie oxigenul, că eu sunt mai tânăr». Să-i vezi cum stăteau pe scaun, cu tuburile lângă ei”, a afirmat medicul Cristina Stan pentru bzi.ro.

„Ajunsesem în situația în care, cu ghilimelele de rigoare, să decedeze un pacient care nu mai avea nicio șansă, să pui pe altul pe ventilator. Se băteau la un moment dat pe oxigen: «dă-te mă că tu ești bătrân, lasă-mi mie oxigenul, că eu sunt mai tânăr». Să-i vezi cum stăteau pe scaun, cu tuburile lângă ei.

„Reții foarte multe lucruri, le vezi privirile, le vezi gesturile”

Psihologic, pentru noi a fost foarte greu. Nopți nedormite, crezi că dacă ești acasă dormi? Nu, că îți amintești tot felul de chestii. Reții foarte multe lucruri, le vezi privirile, le vezi gesturile, îți amintești cum vorbesc, cum te roagă: «să îi spui lu’ fiica mea…» sau tot felul de lucruri pe care le zic oamenii. Și oamenii simt că se duc, majoritatea simt”, a mai afirmat medicul pentru sursa citată.