Un medic cunoscut contestă soluția ministrului Sănătății: "Se blochează sistemul"

Conoscut medic ATI de la Spitalul Floreasca din București, Radu Ţincu, aflat în prima linie în lupta cu coronavirusul, spune că preluarea cazurilor COVID-19 de toate spitalele din ţară, aşa cum s-a preconizat, nu este o idee bună. 

 

El este de părere că răspândirea pacienților COVID în toate secțiile de reanimare nu este o soluție, în acest fel contaminându-se aproape toţi medicii și pacienții.

Situația de la terapie intensivă, aceasta este „din ce în ce mai apăsătoare”

„Din punctul meu de vedere, în câteva zile se va depăși capacitatea de 1.040 de paturi destinate pacienților COVID-19. Preluarea cazurilor COVID de toate spitalele va distruge sistemul medical, printr-o contaminare masivă Văd că se vehiculează în spațiul public ideea distribuției pacienților cu coronavirus în celelalte spitale, văd că se pregătește o capacitate de 10% din fiecare spital pentru pacienții cu coronavirus.

Consider că această politică va distruge sistemul medical printr-o contaminare masivă a spitalelor.

Cred că, dimpotrivă, pacienții infectați ar trebui să fie cantonați în aceeași unitate sanitară, să nu fie distribuiți prin toate spitalele țării, astfel încât să ne asigurăm că sistemul medical nu va fi contaminat în curs de câteva săptămâni.

O astfel de contaminare va afecta personalul medical și va fi scos din funcțiune, și asta într-un sistem medical fără personal suficient”, a afirmat reputatul doctor.

O astfel de politică va bloca în câteva săptămâni sistemul de sănătate

„O îmbolnăvire a cadrelor medicale va agrava și mai mult criza sanitară, iar în al doilea rând, acești bolnavi care vor fi răspândiți și redistribuiți în toate spitalele țării îi vor contamina și pe ceilalți pacienți. Din punctul meu de vedere, o astfel de politică va bloca în câteva săptămâni sistemul de sănătate publică”, a punctat Țincu.

Medicul Ţincu ştie că această propunere a ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, s-a aplicat şi a funcţionat în alte ţări, precum Germania, însă sistemul diferă mult în cele două state.

„E o politică pe care au aplicat-o și alte țări, dar să nu uităm că sistemul de sănătate din țările în care a fost aplicată această politică nu sunt identice cu cele din România.

România nu e Germania

Nu poţi să aplici metoda din Germania la spitalele din România. În momentul în care ai spitale construite în urmă cu 50 de ani, în momentul în care ai saloane de câte 10 pacienți în spital va fi foarte greu să implementezi acest tip de strategie.

Da, în Germania toate spitalele au preluat COVID, pentru că secțiile de terapie intensivă au rezervă de un pat sau maximum două paturi, atunci infrastructura le-a permis o astfel de abordare. În momentul în care crezi că poți să suprapui în România politica din alte țări e o eroare. Nu poate fi suprapusă în totalitate pe sistemul nostru de sănătate”, a atenţionat medicul.

„Trebuie să separăm cât putem de mult bolnavii de coronavirus de ceilalți bolnavi din alte spitale, pentru că cel mai probabil sistemul de sănătate se va contamina și se va bloca”, consemnează Antena3.