Un medic anestezist este suspectat că ar fi otrăvit 30 de pacienţi. Acesta ar fi vrut să își impresioneze colegii și să le arate abilităţile lui de resuscitare fără să se gândească la consecințe.
Între 2008 şi 2017, doctorul Frederic Pechier ar fi modificat conţinutul pungilor de perfuzie ale pacienţilor din două clinici private din Besançon (estul Franţei) pentru a le provoca un stop cardiac şi a-şi demonstra apoi abilităţile de resuscitare. El era implicat într-un scandal cu colegii lui și a vrut să le arate că poate să salveze vieți.
Pentru a arăta că este un medic bun, el a otrăvit 30 de pacienţi, provocând moartea a 12 dintre ei. Ancheta judiciară a fost deschisă în 2017 când unul dintre colegii săi a declarat că acesta a produs trei stopuri cardiace ale pacienţilor în plină operaţie.
Frederic Pechier, în vârstă de 51 de ani, a fost pus sub acuzare. Mometan, el a fost găsit vinovat doar pentru 13 otrăviri, a declarat procurorul Republicii din Besançon, Etienne Coats. Apărarea a spus că nu a primit un „pre-raport” de expertiză care a servit ca bază pentru aceste audieri. Anestezistul acuzat a depus un recurs împotriva deciziei recente a judecătorului de a-i interzicere să profeseze medicina, potrivit Agerpress.
Un alt medic a fost acuzat
Și medicul Dan Tesloianu, fostul șef al Laboratorului de Cardiologie intervențională din cadrul Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iași, a fost arestat pentru 30 de zile. Specialistul a fost acuzat că a coordonat o rețea care a prelevat dispozitive medicale de la persoane decedate și le-a implantat apoi altor pacienți.
„Suspectul și-ar fi exercitat atribuțiile de serviciu, cu intenție, în mod defectuos, prin implantarea, în perioada 2017- august 2022, a unui număr de 238 de dispozitive a căror sursă de proveniență nu se cunoaște, ignorând riscul de a provoca pacienților probleme medicale grave sau chiar decesul, procedând astfel la reutilizarea lor, deși acest lucru este interzis de legislația primară. Totodată, producătorii dispozitivelor medicale consemnează pe ambalajul aparatelor interdicția reutilizării acestora”, au anunțat procurorii Parchetului General.
Potrivit procurorilor, începând cu anul 2017 și până în vara anului 2022 ar fi fost prelevate 238 de astfel de dispozitive medicale (defibrilatoare, stimulatoare cardiace).