Iată ce spune un specialist despre o întrebare care nu și-a găsit un răspuns foarte clar. Care este riscul unui blocaj al inimii în cazul infectării cu coronavirus.
Poate infectarea cu coronavirus să provoace un blocaj al inimii? Iată o întrebare care nu și-a găsit încă răspunsuri clare. „Am avut recent un blocaj cardiac complet, am fost testat pozitiv la Urgențe pentru COVID-19 (fără simptome și post-vaccin) și mi s-a montat un stimulator cardiac permanent. Am 63 de ani, sunt de sex feminin, cu o stare de sănătate bună, cu excepția unui diagnostic, din fericire neagravat, de 10 ani de sindrom Sjogren.
Care este riscul apariției unui blocaj al inimii în cazul infectării cu coronavirus
Cardiologul meu nu crede că blocajul cardiac se datorează COVID-19, dar am văzut articole în Medline care raportează cazuri de blocaj cardiac în timpul infecției cu COVID-19. Este prea devreme în cercetarea bolii pentru a ști cu siguranță?”, îl întreabă o persoană pe doctorul Keith Roach.
Iată răspunsul specialistului: „Blocajul cardiac este o afecțiune în care impulsul electric de la camerele superioare ale inimii la cele inferioare este complet blocat. Am găsit rapoarte de caz și o serie de cazuri de persoane care au dezvoltat blocaj cardiac în timp ce se aflau în spital cu infecția COVID-19.
În aceste cazuri, toți cei trei pacienți erau grav bolnavi - problemele de ritm pot apărea la persoanele cu boli grave din orice cauză - și toate cazurile de bloc cardiac s-au recuperat fără a fi nevoie de stimulator cardiac. Într-o serie mai mare de 700 de pacienți cu COVID-19 monitorizați pentru probleme de ritm, niciunul nu a dezvoltat bloc cardiac”, a spus doctorul, conform eu.detroitnews.com.
Pericolul socializării cu persoanele care nu au făcut și rapelul
„Fac parte dintr-un grup de patru verișoare care socializează una cu cealaltă. Trei dintre noi sunt vaccinate și cu rapel, iar una este vaccinat, dar refuză să facă rapelul. Am imunodeficiență comună variabilă. Atât IgA, cât și IgG sunt foarte scăzute. Fac perfuzii de IGG, dar tot fac multe infecții. Am făcut opt cure de antibiotice și mai multe cure de prednison din mai până în decembrie 2021.
I-am spus verișoarei fără rapel că nu mai pot socializa cu ea din cauza riscului de COVID-19. Ea spune că exagerez, că ea a făcut două vaccinuri și că nu prezintă un risc mai mare decât oricine altcineva. Ultimul vaccin a fost făcut pe 21 martie 2021. Ce părere aveți?”, este o altă întrebare pusă medicului. Care răspunde:
„Imunodeficiența comună variabilă are adesea simptome minime, iar mulți oameni o au și nu-și dau seama de acest lucru. Aceștia pot face infecții respiratorii ceva mai frecvente decât alții. Atunci când nivelurile de imunoglobuline (IgA și IgG sunt tipuri diferite de imunoglobuline, numite și anticorpi) sunt scăzute, persoana cu imunodeficiență comună variabilă prezintă un risc mai mare. Infuzia de imunoglobulină IgG (numită și gamaglobulină) ajută la reducerea riscului, dar nu înlocuiește complet deficiența sistemului imunitar. În aceste cazuri, există, de asemenea, riscul real ca vaccinurile să fie mai puțin eficiente sau ineficiente.
Din cauza imunodeficienței dvs. primare, sunt de acord cu dvs. că minimizarea expunerii este esențială. „Potențial de salvare a vieții” nu este o expresie prea puternică, iar vărul dumneavoastră ar trebui cel puțin să vă respecte nevoile medicale. Este foarte clar că o a treia doză reduce semnificativ riscul de a dezvolta COVID-19, deși, în cazul variantei omicron, chiar și persoanele cu trei doze se îmbolnăvesc în continuare, motiv pentru care gestionarea expunerii dumneavoastră este atât de importantă”, a răspuns doctorul.