Un lanț de supermarketuri din Marea Britanie își urmărește clienții ilegal

Un lanț de supermarketuri din Marea Britanie își urmărește clienții ilegal

O organizație non-profit îi acuză pe reprezentanții companiei care dețin supermarketurile că încalcă drepturile și libertățile indivizilor.

Un lanț de supermarketuri din sudul Marii Britanii folosește camere biometrice pentru a-i identifica pe cumpărătorii problemă. O organizație de protecție a vieții private a depus o plângere în acest sens, acuzând că acele camere de recunoaștere facială sunt folosite ilegal.

Organizația Big Brother Watch a declarat că folosirea de către Southern Co-operative a scanărilor biometrice este demnă de o societate totalitară, unde toți sunt urmăriți.

Reprezentanții organizației au cerut Biroului Comisarului pentru informații să investigheze dacă firma încalcă legislația privind protecția datelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Utilizarea camerelor biometrice încalcă drepturile cetățenilor

Sistemul de recunoaștere facială creează un profil biometric al vizitatorilor, permițând astfel companiei care deține lanțul de supermarketuri să creeze o listă neagră de clienți. În cazul în care un client de pe listă intră în magazin, personalul este alertat.

"Plângerea noastră legală către Comisarul pentru Informații este un pas vital pentru protejarea drepturilor la intimitate a mii de oameni care sunt afectați de acest spionaj periculos şi intruziv", a declarat Silkie Carlo, director al Big Brother Watch.

Reprezentanții Southern Co-operative au declarat că vor colabora cu cei de la Comisariatul pentru Informații.

"Ne luăm foarte în serios responsabilitățile în ceea ce privește utilizarea recunoașterii faciale și lucrăm din greu pentru a echilibra drepturile clienților noștri cu necesitatea de a ne proteja colegii și clienții de violență și abuzuri inacceptabile", au susţinut aceștia.

De asemenea, compania a mai afirmat că folosește camerele de recunoaștere facială doar în acele magazine unde rata de infracționalitate este foarte ridicată, iar prin aceasta, personalul este protejat față de delicvenții cunoscuți. Mai mult, angajații magazinului au posibilitatea să acționeze rapid în cazul în care o persoană de pe lista neagră intră în magazin.

"Scopul utilizării noastre limitate a recunoașterii faciale este de a identifica momentul în care un infractor cunoscut intră într-unul dintre magazinele noastre. Acest lucru le oferă colegilor noștri timpul necesar pentru a decide cu privire la orice acțiune pe care trebuie să o întreprindă, de exemplu, să le ceară politicos să părăsească incinta sau să ia alte măsuri dacă este vorba de o încălcare a unui ordin de interdicție", au concluzionat reprezentanții companiei.

Reamintim că Southern Co-operative deține în Marea Britanie peste 200 de supermarketuri, scrie Reuters.