Un judecător american a dispus ca guvernul federal să publice o serie de fotografii care arată relele tratamente aplicate deţinuţilor din închisorile militare americane din Irak şi Afganistan, cel mai nou episod dintr-o saga judiciară începută în 2004, relatează France Presse.
Potrivit deciziei, adoptată la New York, judecătorul Alvin Hellerstein a acordat totuşi două luni guvernului pentru a face apel în acest caz în care administraţia se confruntă cu organizaţia de apărare a drepturilor civile ACLU.
Administraţia federală susţine că publicarea unor astfel de fotografii ar putea provoca reacţii violente împotriva trupelor americane.
În 2004, difuzarea de fotografii cu deţinuţi irakieni maltrataţi şi umiliţi de militari americani la Abu Ghraib (Bagdad) au făcut înconjurul lumii şi au provocat un scandal răsunător.
În 2009, în contextul în care ACLU încerca să obţină publicarea fotografiilor vizate acum de decizia judecătorului newyorkez, Congresul a votat o lege pentru a permite secretarului apărării să blocheze publicarea de documente care ar putea pune în pericol trupele americane.
Însă, în decizia sa de vineri, judecătorul Hellerstein a precizat că guvernul nu a aplicat corespunzător legea.
Administraţia nu a "individualizat" suficient decizia sa pentru fiecare fotografie, iar secretarul apărării nu a justificat suficient de ce publicarea fotografiilor "pune în pericol (cetăţeni) americani", se arată în textul deciziei.
Numărul exact şi conţinutul fotografiilor nu au fost stabilite clar, însă ACLU estimează că ar putea fi vorba de până la 2.000 de imagini.
Conform unui document produs de guvern în cadrul procedurii judiciare, mai multe fotografii arată în special "soldaţi care îndreaptă arme asupra capetelor unor deţinuţi cu cagule sau încătuşaţi".