În Finlanda, un oraș întreg ar putea foarte bine să obțină o mare parte din căldură de la o uriașă baterie cu nisip.
Căldura va fi stocată luni de zile în bateria cu nisip
Construirea bateriei cu nisip a fost anunțată oficial de Polar Night Energy. Conceptul este unul cu adevărat inovator. Va fi, în esență, vorba de un siloz masiv umplut până la refuz cu tone de nisip sau cu un material similar.
Ideea este aceea de a pompa excesul de energie generat din surse regenerabile de energie, în timpul unui vârf și apoi de a transfera respectiva energie în nisip folosind schimbul de căldură. Compania spune că bateria gigantică este capabilă să țină căldura în nisip luni de zile fără pierderi mari. De acolo, căldura poate fi convertită înapoi în energie electrică (deși cu unele pierderi) sau poate fi folosită doar pentru a furniza căldură caselor din oraș.
Bateria cu nisip va avea o capacitate de 100 MWH
Polar Night Energy spune că bateria cu nisip va putea trimite căldura, folosind sistemul local de încălzire, în conductele care transportă apă caldă sau abur către case, clădiri și chiar piscine. Sistemul va fi legat direct la sistemul de încălzire al municipiului Pornainen. Însă, ceea ce este cu adevărat impresionant la baterie este faptul că va putea oferi o putere de ieșire de 1 MW și o capacitate de 100 MWH.
Polar Night Energy spune că aceste cantități echivalează cu o săptămână de căldură în Pornainen în timpul iernii sau cu o lună în timpul verii. Bateria este de așteptat să aibă aproximativ 13 metri înălțime și 15 metri lățime. Aceasta este o dimensiune destul de ușor de gestionat, având în vedere câtă energie electrică va putea stoca pentru perioade lungi de timp, fără pierderi mari.
Reducere a emisiilor de CO2, folosind bateria cu nisip
Bateria cu nisip va ajuta, de asemenea, la reducerea cantității de dioxid de carbon generată de sistemul local de încălzire cu aproape 70%. Aceasta este o îmbunătățire uriașă. Din păcate, bateriile cu nisip ca aceasta nu se folosesc atât de mult în afara locațiilor care se bazează pe termoficare, cum ar fi cea găsită în Pornainen.
Polar Night Energy duce, de asemenea, lucrurile cu un pas mai departe, spunând că poate utiliza în același scop și piatră ponce zdrobită de proveniență locală, care este un produs secundar al unor cariere, în apropierea locației noii baterii.