România. Cei care stau la bloc riscă să fie sancționați dacă nu respectă legea. Nu este permis să se facă grătar pe balcon, o tentație frecventă, mai ales vara. Românii care fac grătar în fața blocului sau pe balcon riscă amenzi de până la 3.000 de lei. Grătarele se pot organiza doar în zonele special amenajate sau în curțile private.
Cei care fac grătar la bloc riscă amenzi mari
Folosirea grătarului pe balcon prezintă și riscuri de siguranță. Cei care nu supravegheaza pot provoca incendii și își pot afecta vecinii.Dacă poliția este chemată în astfel de situații, consecințele pentru persoana responsabilă pot fi severe.
Grătarele se folosesc doar în zonele special amenajate
Grătarele pot fi folosite exclusiv în zonele special destinate acestui scop, dar cu condiția să supravegheze focul în permanență. Și curățenia după încheierea grătarului este obligatorie. Autoritățile recomandă tuturor să adune resturile și gunoaiele după utilizarea spațiului pentru grătar pentru a evita posibile sancțiuni.
Cei care stau la bloc și vor să facă grătar pot merge în următoarele locuri special amenajate:
- Comana (malul lacului Comana și pădurile înconjurătoare);
- Lacul Mihăilești (lacul de acumulare Mihăileşti din judeţul Giurgiu);
- pădurea şi lacul Cernica;
- Pădurea Brănești;
- Parcul Mogoşoaia.
Amenzi pentru care care fumează în scara blocului
Locatarii riscă amenzi mari și dacă nu își respectă vecinii, fac gălăgie sau mizerie și fumează pe scara blocului și în lift. Un bărbat din Ploiești a declarat că fumatul în scara blocului este interzis din 2016, dar că mulți nu respectă legea. Potrivit legii, cei care fumează în scara blocului riscă amenzi între 100 și 500 de lei.
„Pleacă melteanul să ducă punga de gunoi si, din casă până la ghenă, „bagă o tigară”, că tot are liberă o mână. Asta în cazul în care nu-i este lene. Altfel de la etajul 4 direct în spațiul verde (grădină) aruncă mizerii, PET-uri de bere… Până și pamperșii copilului”, a semnalat un ploieștean.