Un contractant privat de securitate militară rusă „conectat la guvernul Rusiei” a fost legat de utilizarea minelor interzise în Libia în 2019-2020, potrivit Human Rights Watch.
Noile informații de la agențiile libiene și grupurile de deminare au creat legătura între grupul Wagner și Forțele Armate Arabe Libiene (LAAF) ale lui Khalifa Hiftar. Acesta din urmă a fost responsabil pentru un atac asupra capitalei libiene, Tripoli, în care au fost uciși cel puțin trei libieni înainte ca locațiile minelor să fie identificate.
Uciși și mutilați ilegal
Lama Fakih, director pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord la Human Rights Watch, a declarat că Wagner Group a adăugat „moștenirea mortală” a minelor și capcanelor împrăștiate în suburbiile Tripoli, care făcuseră periculoasă întoarcerea oamenilor la casele lor. „Este necesară o anchetă internațională credibilă și transparentă pentru a asigura dreptatea numeroșilor civili uciși și mutilați ilegal de aceste arme”, a spus ea.
Minele antipersonal, care sunt concepute pentru a fi explodate de prezența, proximitatea sau contactul unei persoane, încalcă dreptul internațional umanitar din cauza incapacității lor de a discrimina civili și combatanți. Se știa că armele activate de victimă ucid și stăpânesc mult după încheierea conflictelor.
Procurorul Curții Penale Internaționale (CPI), care a fost mandatat din 2011 să investigheze crimele de război și alte crime grave din Libia, este de așteptat să examineze rolul grupurilor armate libiene și străine în depunerea de mine antipersonal în timpul conflictului 2019-2020.
Procurorul a reiterat în informarea sa adresată Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite din aprilie 2022 că biroul său va face din ancheta în Libia o prioritate. Dezvăluirile au venit după ce BBC a raportat în august 2021 că au primit o tabletă electronică care a fost lăsată în urmă pe linia frontului în sudul Tripoli, despre care au concluzionat că aparținea unui agent al Grupului Wagner.
Informarea ministrului de externe rus
Informațiile din tabletă sugerează că agenții Wagner au jucat un rol în plasarea de mine antipersonal, a spus BBC. În martie, Human Rights Watch a efectuat o călătorie la Tripoli pentru a investiga. Grupul a colectat informații de la grupurile de acțiune împotriva minelor, confirmând că toate cele 35 de locații identificate în tabletă au fost de fapt exploatate și că Grupul Wagner era prezent în zonele minate în acel moment.
Human Rights Watch a documentat moartea a trei persoane care încercau să demonteze unele dintre mine - care nu au avut acces la tabletă sau la informațiile conținute în ea. Human Rights Watch s-a întâlnit cu agenții și grupuri de deminare responsabile cu supravegherea și curățarea suburbiilor de sud din Tripoli, care au furnizat HRW informații care confirmă descoperirile BBC pe tabletă și au indicat că minele au fost cel mai probabil plasate de Wagner Group.
Un specialist în deminare, care a fost prezent când doi dintre cei trei deminatori au fost uciși, a spus că demontează o mină plasată sub o canapea în acel moment. După ce datele de pe tabletă au fost partajate, specialistul s-a numărat printre echipa însărcinată cu curățarea explozivilor din locațiile depistate.
El a spus că a găsit mine sau alte dispozitive explozive în toate cele opt locații pe care a fost însărcinat să le curețe, dintre care unele încă mai trebuiau demontate, în timp ce altele dispăruseră deja. Specialistul avea și bucăți de hârtie cu scris rusesc pe ele, pe care le găsise în timpul lucrărilor de defrișare din sudul Tripoli.
Human Rights Watch i-a scris ministrului de externe al Rusiei pe 24 mai pentru a prezenta concluziile organizației și pentru a solicita informații referitoare la prezența agenților Wagner Group în Libia. Autoritățile ruse nu au răspuns încă, potrivit Mirror.co.uk.