Ultimele investigații ale jurnaliștilor străini arată că un gaz foarte periculos se ridică în mod constant deasupra României. Datele raportate sunt șocante și demonstrează impactul devastator al acestuia asupra populației și a mediului, relatează Bloomberg.
Unul dintre cele mai periculoase gaze cu efecte de seră din întreaga lune, metanul, se scurge în atmosferă, în partea de est a Uniunii Europene. Presa internațională precizează concret că este vorba despre România. Metanul se scurge din conducte de gaz, containere de depozitare ruginite și din sondele așezate în apropierea locurilor de joacă pentru copii deasupra câmpurilor petroliere.
Toate aceste detalii au fost surprinse cu ajutorul unei camere speciale cu infraroșu capabilă să detecteze gazul inodor, conform sursei citate. Valoarea acesteia este de 100.000 de euro (118.000 de dolari).
Gazul metan, care prezintă o putere de încălzire de peste 80 de ori mai mare decât dioxidul de carbon, a fost descoperit de James Turitto de la grupul non-profit Clean Air Task Force. Specialistul a identificat peste 70 de scurgeri de tipul celor menționate.
„Toate sondele de gaz din România au scurgeri”
„Pare că toate sondele de gaz din România au scurgeri”, a explicat Turitto. „Rezervoarele erau ruginite. A fost imposibil să se documenteze toate emisiile de metan”, a mai continuat acesta. Metanul este cel mai mare contribuitor la încălzirea globală după CO₂, dar până acum s-a confruntat cu o reglementare insuficientă în Europa.
Uniunea Europeană este, în general, ferită de astfel de scurgeri de metan la scară largă, însă analiștii precizează că politicile în acest sens trebuie promovate mai mult. „Dacă UE dorește să promoveze orice fel de politică puternică în acest sens, atunci trebuie să depună eforturi pentru a contracara scurgerile de metan din propria sa curte”, a declarat Antoine Vagneur-Jones, analist la grupul de cercetare BloombergNEF.
Cele mai mari scurgeri de gaz metan provin de la OMV Petrom SA
Turitto spune că problema din România poate fi ușor de rezolvat, însă cu condiția ca firmele responsabile să fie dispuse să facă acest lucru. De exemplu, după ce specialistul a tras alarma la o scurgere a unei conducte situată la 75 de kilometri vest de București, inginerii au intervenit imediat pentru a remedia problema.
Potrivit specialistului, cele mai mari cantități de metan sunt deținute de OMV Petrom SA, unitatea românească a OMV AG cu sediul în Viena. Potrivit filmărilor surprinse de Turitto, există o serie de guri de aerisire care eliberează metan direct în aer. Alte imagini au surprins rezervoare de stocare ruginite și găurite prin care poate să aibă loc scurgerea metanului.
Un purtător de cuvânt a declarat că firma a început să investigheze locațiile evidențiate de imaginele lui Toritto și că va lua măsurile adecvate.
Transgaz promite remedierea situației
S-au mai detectat scurgeri de metan la site-urile operate și de companii precum Transgaz SA Medias, Oscar Downstream Srl, Amromco Energy și Conpet SA Ploiești. Conpet a declarat că testarea lor nu a arătat nicio degajare de metan care depășea limitele legale și că specialistul a încălcat legea.
Amromco a spus că metanul nu provine din instalația sa de gaz, conform coordonatelor GPS furnizate de Turitto. Transgaz a spus că nu poate răspunde imediat la întrebările despre scurgeri din cauza complexității situației. Oscar Downstream a refuzat să comenteze situația.
Conform presei internaționale, norii mari de metan din Europa, de obicei cu rate de emisii mai mari de 5 tone pe oră, au fost strâns legate de producția de cărbune din Polonia.