Phillipe Bonnet a lucrat 33 de ani pentru cei mai mari producatori de vinuri din Europa.
Vinul are multe secrete, de aceea nu poti avea o reteta pentru productia lui. Cel mai important secret sta chiar in bobul de strugure, in pielita si pulpa lui”, spune oenologul francez Phillipe Bonnet.
Sub indrumarea acestuia, specialist in vinuri rosii care a lucrat mai bine de trei decenii pentru producatori din Franta, Italia si Spania, vor fi produse in acest an vinurile de pe podgoria Murfatlar. Daca vom avea un vin bun anul acesta, spune el, nu va fi atat datorita specialistilor, cat mai ales temperaturilor ridicate.
Expertul in vinuri rosii a venit la Murfatlar pentru a creste calitatea vinurilor rosii seci, dar misiunea nu este una dintre cele mai usoare: consumatorul roman este fidel vinurilor albe, dulci, doar 20% din vanzarile de vin fiind din soiurile rosii, iar vinurile seci detinand o pondere si mai redusa in totalul vanzarilor. Pe de alta parte, Murfatlar este liderul pietei romanesti pe vinuri rosii, la concurenta cu marci renumite pe pietele straine.
In ultimii ani, Bonnet a lucrat pentru producatori de vin din Rusia si Bulgaria, iar din toamna anului trecut s-a mutat, impreuna cu familia, la Constanta. „M-am simtit extraordinar aici in ultimul an, motiv pentru care am decis sa-mi cumpar o locuinta in Constanta si sa ma stabilesc in Romania”, spune Bonnet.
Compania Murfatlar a scos deja la degustare primele vinuri din aceasta toamna, create sub indrumarea lui Bonnet, din soiurile Chardonnay si Cabernet Sauvignon: vinuri tari, datorita acumularii de dulceata in strugure, foarte aromate si limpezi, chiar daca recolta a fost adunata in urma cu doar doua saptamani.
Specialistul Philippe Bonnet nu are doar distinctii pentru vinurile rosii - a primit Premiul de excelenta pentru Coteaux du Languedoc si Marele premiu de excelenta pentru Cantagals Rouge 2001, ci si un spirit inovator. Este creatorul liniei de imbuteliere a vinurilor „Bag in Box” („la punga”), proiect dezvoltat in 1984 si care permite consumul vinului in cantitati mici intr-o perioada mare fara ca acesta sa piarda din calitate, iar in 2000 a dezvoltat o noua metoda de fermentare a vinului.
Vinul preferat al specialistului nu poarta vreo marca renumita ori exotica: „Este cel consumat alaturi de cei dragi”, spune Bonnet, care este atras mai ales de aroma vinului romanesc.
COLECTIE
Cel mai bun vin din ultimii 21 de ani Recolta de vin putina, dar foarte buna! La doua saptamani de la culesul strugurilor, producatorii pot deja sa afirme ca vinul facut in acest an in podgoriile din Romania va fi unul de colectie: tare si aromat. Un vin la fel de bun ca acesta, din 2007, a mai fost produs doar in urma cu 21 de ani.
Soarele din abundenta a copt strugurii cu cateva saptamani mai repede, iar pana la recoltare, demarata conform obiceiului din a doua jumatate a lunii septembrie, bobul s-a maturizat mai bine decat in alti ani si a acumulat mai multa dulceata. Chiar daca va fi bun, vinul va fi mai putin decat in alti ani.
Din cauza secetei, productia de struguri din acest an este cu pana la 10% mai mica, spun viticultorii romani. „O recolta la fel de buna precum cea din acest an am mai avut doar in 1986 sau in 1982”, a declarat Cosmin Popescu, administratorul companiei Murfatlar, care adauga insa ca productia este mai redusa - cu 5%-10% fata de anul trecut.