Ianis Hagi va încerca să-și repună pe picioare cariera, odată cu transferul al Glasgow Rangers, cea mai importantă echipă din Scoția alături de Celtic Glasgow.
Mijlocașul român a ajuns la gruparea protestanților, antrenată de legendarul Steven Gerrard, care încearcă să-și construiască un nume și ca manager, după ce s-a consacrat, ca jucător, la FC Liverpool.
Fotbalul din Scoția este un tărâm necunoscut pentru fotbaliștii români. Cu câteva excepții notabile, jucătorii autohtoni nu s-au aventurat în fotbalul aprig din această țară. Ianis va fi al treilea român ce va îmbrăca tricoul lui Rangers. Primul care a semnat cu formația din Glasgow a fost regretatul Daniel Prodan, în 1998. Din păcate, experiența avea să fie de tristă amintire și pentru fundașul central, dar și pentru scoțieni.
Didi n-a avut nevoie de mult timp pentru a-și construi un nume în fotbalul românesc. Transferat de Steaua, în 1993, de la Olimpia Satu Mare, atunci când avea 21 de ani, cel poreclit „Tătuca” a debutat în același an pentru echipa națională, în coșmarul de la Kosice, cu Cehoslovacia (scor 2-5). A devenit repede om de bază și în Ghencea, și la prima reprezentativă, cu care a participat la Mondialul din 1994 și Europeanul din 1996. La 25 de ani prinde transferul vieții, fiind cumpărat de Atletico Madrid, gruparea finanțată de controversatul Jesus Gil, proaspăt campioană în Primera Division.
După doi ani petrecuți pe „Vicente Calderon”, Prodan semnează cu Glasgow Rangers, în 1998. Paradoxal, gruparea împotriva căreia marcase un gol fenomenal, în 1995, atunci când Steaua îi învingea cu 1-0 pe scoțieni, în grupele Ligii Campionilor. Însă, Didi nu avea să joace niciun minut în tricoul noii echipe. Problemele au apărut după o accidentare la genunchi. Prodan a fost operat în România și nu și-a mai ratat.
Carieră încheiată la 26 de ani
Deși medicul i-a garantat că va putea să fie apt pentru Mondialul din 1998, fobalistul n-a prins lotul lui Anghel Iordănescu. Durerile nu au dispărut, iar scoțienii au tot așteptat până în 2001, atunci când s-a produs despărțirea. Practic, cariera lui Prodan se încheiase la 26 de ani, iar cap de linie a fost Glasgow Rangers. Ghinion de ambele părți.
Fundașul central a mai trecut, apoi, pe la Steaua, Rocar, FC Național și Messina, dar n-a mai fost omul „de fier” de la Mondialul din 1994. A dispărut fulgerător, pe 16 noiembrie 2016, din cauza unui infarct suferit acasă.
La Glasgow Rangers a mai evoluat un alt fundaș central român, Dorin Goian, în perioada 2011 - 2013, fără să reușească performanțe notabile. Prin Scoția a mai trecut și Marius Niculae, la Inverness (2007 - 2008), și Dumitru Copil, la Heart of Midlothain, văzut ca un mare talent al fotbalului românesc. Mijlocașul n-a progresat deloc și avea să declare că a făcut greșeala vieții lui atunci când a ales să semenze cu gruparea scoțiană.