Peste 10.000 de oameni sunt în pericol după erupția neașteptată a unui vulcan, iar autoritățile nu știu când fenomenul o să se oprească.
Locuitorii din sud-estul insulelor Solomon din Pacific au fost sfătuiţi să nu iasă din casă din cauza unei ploi de cenuşă provocată de erupţia unui vulcan din insula Tinakula.
Autorităţile au explicat că lipsa de echipamente ştiinţifice împiedică evaluarea situaţiei vulcanului, aflat la câteva sute de kilometri distanţă de arhipelagul Vanuatu, unde 11.000 persoane au fost evacuate luna trecută ca urmare a erupţiei vulcanului Manaro Voui.
Autorităţile din Solomon au anunţat că nu se ştie cât va dura erupţia vulcanului de pe insula Tinakula. Este vorba de o insulă nelocuită care se află însă la câţiva km nord de Santa Cruz, un mic arhipelag unde trăiesc 10.600 de persoane.
Principalul motiv de îngrijorare ale erupţiei vulcanului din Tinakula este ploaia de cenuşă asupra localităţilor învecinate şi impactul asupra transportului aerian, a declarat Loti Yates, directorul Centrului de gestionare a catastrofelor, postului Solomon Islands Broadcasting Corporation (SIBC).
Insula Tinakula, al cărei vulcan intră în mod frecvent în activitate, avea o populaţie de 130 de locuitori până când erupţia din 1971 a determinat evacuarea lor permanentă, anunță Agerpres.
În urmă cu câteva săptămâni, cei 11.000 de locuitori ai insulei Ambae, din Vanuatu, au fost evacuaţi ca urmare a erupţiei vulcanului Manaro Voui, care a aruncat asupra localităţilor o ploaie de cenuşă şi de pietre.
Autorităţile din Vanuatu au estimat vineri că situaţia permite în prezent întoarcerea persoanelor evacuate la casele lor.