Comunistii au demolat din greseala casa domnitorului si au inlocuit-o cu alta.
S-a descoperit ca un imobil din Husi, declarat oficial drept locuinta in care s-a nascut domnitorul Alexandru Ioan Cuza, este un fals monument istoric.
Adevarata casa a domnitorului a fost demolata de comunisti, "din greseala". S-a intamplat in vara anului 1989, cu trei luni inainte de evenimentele din decembrie.
Autoritatile comuniste si-au dat seama prea tarziu ce eroare au facut. Ca sa repare greseala, ei s-au grabit sa declare o alta locuinta ca fiind casa lui Cuza.
Ultimul proprietar, actualul primar Casa in care s-a nascut Alexandru Ioan Cuza, in 1820, fusese declarata monument istoric, prin decretul 719/1940 semnat de Regele Carol al-II-lea: "In baza articolului 3, din legea pentru conservarea si restaurarea monumentelor istorice, casa veche in care s-a nascut Alexandru Ioan Cuza din Husi, strada I.Gh. Duca, nr. 58, proprietatea doamnei doctor Lucretia Plesu din Nicoresti, Tecuci, se declara monument istoric".
Ironia sortii face ca, in prezent, fosta strada I.Gh. Duca sa se numeasca Al.I. Cuza, dar casa fostului domnitor nu mai exista. S-a intamplat cu trei luni inainte de revolutie. Locuinta fusese introdusa intr-un amplu "plan de demolare si reconstructie moderna" a zonei orasului. La acea data, locuinta in care s-a nascut Cuza apartinea parintilor actualului primar al orasului, Tudor Stafie.
"Era cu 3 luni inainte de Revolutie. Orice incercare de a salva locuinta nu a fost posibila, nu mai stiu exact de ce. A fost foarte greu pentru mine, deoarece am crescut cu ochii in grinda in care tatal lui Cuza trasese focuri de arma la nasterea Domnitorului, de bucurie. Nu am avut voie sa modificam nimic la ea. Comunistii insa au decis demolarea", isi aminteste primarul Stafie.
"Actele bibliotecii vorbesc" In municipiul Husi exista insa un monument istoric (cod VS-II-m-B-06824) promovat la nivel local drept casa in care s-a nascut Alexandru Ioan Cuza. Locuinta, si acum intr-o arhitectura care a mentinut specificul perioadelor interbelice, se afla pe strada A.I. Cuza, nr. 27, vizavi de adevarata casa memoriala.
"Casa de peste drum, care se spune ca este casa in care s-a nascut Cuza, e un fals, n-are nicio legatura cu povestea asta", ne-a mai declarat primarul Tudor Stafie. A fost vorba de un tertip gratie caruia imobilul a scapat de buldozere.
"Vazand ca demolatorii se indrepta spre casa lor, invatatorii Murgulescu si mostenitorii acestora au recurs la o strategie: au mers la prim-secretarul de atunci si au convenit ca imobilul sa fie prezentat drept casa lui Cuza. Actele bibliotecii vorbesc", a spus directorul Bibliotecii Municipale "Mihai Ralea" Husi.
Smecherie salvatoare Era o solutie si pentru autoritati, care se grabisera cu demolarea unui monument istoric veritabil. Ceausescu daduse ordin ca niciun monument istoric sa nu fie demolat, cu exceptia cazurilor in care se vor fi obtinut mai multe avize speciale. Nu se stie cum, casa lui Cuza s-a transformat in moloz.
De aceea, invatatorii Murgulescu au avut noroc atunci cand au prezentat niste hartii prin care sa demonstreze ca si casa lor ar fi monument istoric. Acum, mostenitorii familiei Murgulescu nu vor sa povesteasca despre istoria "substituirii identitatii" imobilului in care s-a nascut Cuza. "Domnitorul Cuza a locuit si aici, si in casa in care a fost demolata", este, in cel mai bun caz, declaratia-tip pe care o ofera cui ii intreaba.
Marturisirile prim-secretarului
Maria Roman a fost prim-secretar al PCR, pentru orasul Husi, in perioada 1984-1989 si a semnat pentru demolare. Ea are insa o versiune un pic diferita, dar esentialul e acelasi: actualul monument oficial e un fals.
"Stiu casa, stiu ca a fost demolata. Din pacate, nu a putut fi salvata. Daca am reusit sa salvez casa de vizavi, invocand faptul ca este monument istoric, sa stiti ca a fost o fapta buna, nu una rea. Daca as fi putut declara toate casele din Husi monumente istorice, as fi facut-o. Oricum, am salvat asa peste 30 de case. Ba ziceam ca sunt pe teren in pericol de alunecare, ba ca sunt monumente istorice. Lumea venea plangand si cerea ajutorul. Unde s-a putut, s-a putut", ne-a declarat fostul prim-secretar.
TESTAMENTUL LUI CUZA Casa demolata trebuia sa devina azil Printre documentele aflate in zestrea Bibliotecii "Mihai Ralea" se afla si testamentul semnat de Alexandru Ioan Cuza si datat in 1873, la Florenta (Italia).
Potrivit testamentului, domnitorul dorea ca, in cazul in care familia nu va putea sa dispuna de locuinta din Husi (foto arhiva), aceasta sa fie transformata in azil: "Locuinta din Husi... va fi folosita pentru creiatiunea si intretinerea unui azil de copii orfani si gasiti in orasul Husi, care va purta numele de Azilul Cuza si se va administra de tutela hotarata pentru fiii mei in minoritate, fara sa poata vreodata nici statul, nici rudele mele sau ale sotiei mele a ave vreun amestec sau ingerinte".