Republica Moldova. Un fake news a circulat în ultimele zile, în Republica Moldova, în mediul online. Mulți utilizatori ai rețelelor sociale s-au panicat atunci când au văzut avertismentul legat de Nistru. Al cărui debit ar fi scăzut la cote alarmante.
„Nistrul este pe cale de a se seca complet și deja poate fi trecut în picioare, iar lângă satul Puhăceni a apărut o insulă…”. Un asemenea mesaj, care se afirmau aceste lucruri, a devenit viral, după ce a fost distribuit, în ultima perioadă, pe rețelele de socializare. Mai mulți activiști din domeniul ecologiei au reacționat. Eu ai luat atitudine și au încercat prin diverse explicații să demonteze această dezinformare grosolană a publicului.
Un fake news de proporții circulă în Republica Moldova
Așadar, insula respectivă, de pe Nistru, nu este un efect al secetei prelungite din acest an. Și asta pentru că acea „limbă de pământ” exista și anterior și este trecută pe hartă.
„Insula care e observată în satul Puhăceni, raionul Anenii Noi, exista și anterior, este trecută și pe hartă și, prin urmare, nu este un indicator al secării râului. Este explicația pe care a dat-o Alexandru Sainsus, fondatorul platformei „ARBORETUM.LIVE”, pe contul de Facebook.
„Deschidem Google Maps, pe hartă se vede clar: în fața satului Puhăceni, pe albia râului este o insulă. Autorul a traversat mâneca îngustă către insulă care, probabil, poate fi traversată în picioare anul împrejur. După asta, menționează că în partea cealaltă Nistrul este mai lat și mai adânc, dar așa, pe neînțelesul auditoriului…”, au fost și explicațiile pe care le-a dat Alexandru Sainsus. Cel care a mai menționat că informațiile respective au ca scop panicarea publicului, pentru că sunt total neadevărate.
Nistrul nu are o problemă de debit
Debitul apei în Nistru este stabil, de 100 m³/s, a scris pe Facebook Ilia Trombițki, ecologist și directorul executiv al Asociației Internaționale a Păstrătorilor Râului Nistru Eco-TIRAS.
Mai mult, nivelul apei în lacul de acumulare Dnestrovsk (Ucraina) a crescut cu 10 centimetri în ultima săptămână, ajungând la 115.82 de metri deasupra nivelului mării. Ilia Trombițki transmis că aceste informații indică faptul că aprovizionarea cu apă a marilor orașe de pe Nistrul de Jos nu este amenințată în prezent și că Basarabia ar putea depăși perioada de secetă din acest an fără probleme majore în ceea ce privește apa potabilă, conform ecopresa.md.