Un europarlamentar german acuză Volkswagen de „complicitate” cu China
- Marinela Sârbu
- 26 iulie 2020, 18:33
Președintele delegației Parlamentului European pentru relația cu China, Reinhard Bütikofer, a criticat Volkswagen pentru că nu a cerut socoteală Chinei pentru modul în care terorizează minoritatea uigură într-o regiune în care producătorul auto german are o fabrică.
În timp ce SUA au introdus deja unele sancțiuni provinciei Xinjiang, Bütikofer a reclamat faptul că CE încă nu a luat nicio măsură, însă cele mai puternice critici s-au îndreptat către Volkswagen, care are o fabrică în capitala provinciei Xinjiang.
"Volkswagen ... este o companie fără conștiință", a declarat acesta pentru POLITICO, adăugând că "astfel de companii sunt complici în a menține un iad totalitar în Xinjiang".
De asemenea, Bütikofer a criticat producătorul de automobile pentru „negarea oricărei cunoștințe despre opresiunea popăulației uigure din Xinjiang”.
El și-a exprimat nemulțumirea în legătură cu un interviu acordat pentru BBC, în care directorul executiv al companiei, Herbert Diess, a declarat că nu are cunoștință de lagărele de detenție din China. "Asta este altceva decât credibil, pur și simplu nu a vrut să iasă în evidență, luând o poziție", a declarat parlamentarul german.
Bütikofer a susținut că Volkswagen a fost reticentă în reacția la un raport din 2020 al Institutului australian de politică strategică care dezvăluia transferul în masă al uigurilor pentru a lucra în condiții de muncă forțată în fabricile din China.
Raportul a enumerat Volkswagen printre „companiile care beneficiază direct sau indirect de utilizarea lucrătorilor uiguri din afara Xinjiangului prin programe de transfer de muncă potențial abuzive."
Volkswagen a respins acuzațiile cu privire la uzina Urumqi și la lanțurile sale de aprovizionare.
"Nu există și nu există indicii privind încălcarea drepturilor omului la uzina de la Urumqi", a transmis Volkswagen într-un comunicat prin e-mail, adăugând că nu există "alte indicii că munca forțată a uigurilor [a fost] parte a lanțului de aprovizionare a Volkswagen Group China sau a unităților sale. "
Producătorul auto a subliniat, de asemenea, că a introdus un sistem de verificare a respectării drepturilor omului de către furnizorii săi direcți.
Opresiunea Chinei asupra comunității uigurilor musulmani din Xinjiang crește rapid în agenda politică și comercială. Săptămâna aceasta, un grup de sindicate și organizații non-guvernamentale au solicitat mai multor mărci importante precum Nike, Adidas și Amazon să înceteze aprovizionarea cu mărfuri provenite din Xinjiang, scrie Politico.