Analistii cred ca aprecierea leului nu este determinata de starea economiei.
Leul si-a continuat ieri aprecierea si a atins pragul-record in raport cu euro, de 3,13 unitati, potrivit cursului anuntat de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Pe piata interbancara ultimele cotatii au fost de 3,11 lei pentru un euro, din cauza vanzarilor speculative de valuta, potrivit dealerilor din piata. Este cea mai puternica apreciere din acest an fata de euro, intr-o singura zi.
Cursul anuntat de BNR, 3,1340 lei/euro, este cel mai scazut nivel sub care moneda nationala nu a mai coborat din 6 iunie 2002. Casele de schimb valutar au afisat ieri un curs de 3,13-3,16 leu/euro.
Cresterea a fost determinata de plasarea unor ordine mari de vanzare de valuta din partea unor fonduri de acoperire a riscului. Astfel cotatia a scazut de la 3,1530-3,1550 lei/euro la 3,1330-3,1350 lei/euro la jumatatea sedintei de pe piata valutara.
„Sa ne imaginam ca un astfel de fond vine cu 100 de milioane si ii transforma in lei la cursul leu/euro de 3,2 unitati. Rezulta 320 de milioane de lei care, puse in banca la o dobanda anuala de 5%, pot fi apoi scosi dupa numai o luna. Astfel, se calculeaza dobanda la o luna, impartind 5% la 12 luni si se scade impozitul pe profit de 16%. La un curs leu/euro de 3,1 lei, dupa calculele mele inseamna un castig de aproximativ 0,35 milioane de euro intr-o singura luna”, explica fostul premier Theodor Stolojan apetitul pentru lei al fondurilor speculative.
Analistul Liviu Voinea, de la Grupul de Economie Aplicata (GEA), considera ca aceste cotatii nu mai au absolut nicio legatura cu economia reala a Romaniei si ca ele sunt determinate numai de capitalurile speculative. „Nu poti sa majorezi pensiile cu 40% si acest lucru sa nu aiba efecte negative asupra cursului de schimb. Este aproape incredibil”, adauga Voinea. Mai mult, spune el, ritmul de crestere a economiei s-a diminuat, iar tara este in plina seceta. Toate acestea ar fi trebuit sa afecteze direct moneda nationala.
Tot Stolojan spune ca un leu puternic este o arma foarte buna impotriva inflatiei si ca acest lucru a determinat BNR sa nu intervina pana acum pe piata valutara, prin micsorarea dobanzii de politica monetara. In aceste conditii, dealerii au apreciat ca in sedinta de luni am putea avea parte de o interventie directa a BNR pe piata, pentru a tempera intarirea monedei nationale.