Un erou necunoscut. PANTELIMON CHIRILĂ, singurul deputat PNȚ care a avut curajul să voteze în 1947 împotriva comuniștilor
- Evenimentul Istoric
- 30 aprilie 2018, 08:37
Pantelimon Chirilă este un personaj despre care nu veți citi în cărțile de istorie, deși ar merita un capitol aparte.
În 1947, în plină campanie de distrugere a partidelor istorice, are loc Capcana de la Tămădău, o tentativă de fugă cu avionul, care, de fapt, a reprezentat o conspiraţie a ministerului de Interne, controlat de PCR prin Teohari Gerorgescu, cu scopul de a dizolva PNŢ şi de a-i aresta pe liderii acestuia.
Totodată, această diversiune a fost ulterior folosită ca pretext pen
Iuliu Maniu considerându-se „prea batrân”, a refuzat să plece, dar acest lucru nu l-a salvat de furia comuniștilor. Va fi arestat și încarcerat la Sighet. Acolo vor pieri marea majoritate a liderilor politici ai partidelor istorice.
Ziarul Scânteia, din data de 31 iulie 1947, anunța că Partidul Național Țărănesc a fost dizolvat cu 294 de voturi pentru și unul contra, cel al lui Pantelimon Chirilă
Un personaj aparte reiese din reportajul publicat de Scânteia în iulie 1947, dedicat ședinței Parlamentului în care se decide dizolvarea PNȚ:
„A fost o zi mare ieri la Parlament. Incinta era înţesată, tribunele aidoma, iar pe culoare numeroşi ziarişti români şi corespondenţi străini. Era prezent şi deputatul naţional- ţărănist de Rădăuţi, Chirilă Pantelimon, care după ce a ţinut să semneze în registru, s-a strecurat singuratec în incintă. Desigur, nu se poate plînge că nu a avut ce asculta” (…)
Moţiunea parlamentarilor, prin care se exprimă această puternică unitate de vederi a tuturor partidelor din B.P.D. [Blocul Partidelor Democratice – alianţă care includea Partidul Comunist], a fost îndelung aplaudată şi votată cu 294 de voturi pentru şi 1 contra.
Acest vot împotrivă îi aparținea lui Pantelimon Chirilă.
Cine este acest deputat curajos?
Există puține referiri la persoana lui, îl găsim menționat în arhiva memorialului de la Sighet. Pantelimon Chirilă (1899- 1952), avocat,deputat PNȚ în 1928 și 1946. Arestat la 8 decembrie 1950 și acuzat de „port ilegal de armă” (deși chiar în fișa sa de încarcerare se precizează că nu deținea de fapt arme), a fost condamnat prin sentința nr. 923/1951 la doi ani de închisoare pentru „deținere de arme”. Închis la Craiova, Pitești, Rahova, Poarta Albă, Jilava. A murit în închisoarea Văcărești la 18 august 1952. Nu scăpase de furia comuniștilor.
Nu avea să scape nici soția sa, Victoria Chirilă (1903-1992), care era învățătoare. Va fi arestată în 1951, anchetată la Pitești și Craiova, fiind acuzată de „deținere de arme”, condamnată prin sentința nr. 923/1951 la șase luni închisoare. I-a supraviețuit soțului.
Cum s-au desfășurat lucrurile în Parlament aflăm din “Scânteia” în 31 iulie 1947:
„Dizolvarea PNŢ dă un nou avînt de luptă clasei muncitoare şi tuturor forţelor democratice”, a spus tov. Sălăjeanu în numele Partidului Comunist Român
Într-un mare discurs, puternic aclamat de deputaţi, tov. Teohari Georgescu a înfăţişat şirul de crime şi trădări ale PNŢ, cărora li s-a pus capăt.
În şedinţa Parlamentului, reprezentanţii tuturor partidelor au condamnat acţiunea criminală a PNŢ şi au felicitat guvernul pentru hotărîrea lui salutară.
Deputaţii au votat apoi cu 294 de voturi pentru şi 1 vot contra, dizolvarea bandei de complotişti şi agenţi ai trusturilor internaţionale.
Glasul puternic al poporului a fost ascultat. Guvernul şi Parlamentul ţării au hotărît dizolvarea Partidului Naţional Ţărănesc, dizolvarea bandei criminale şi trădătoare aflată în slujba cercurilor reacţionare internaţionale (…).
Fiecare dintre oratorii diferitelor partide, L. Sălăjeanu (PCR), dr. Macavescu (PSD [Partidul Social Democrat]), Şt. Iorgovici (PNL [Partidul Naţional Liberal]), Al. Mâţă (PNŢ Alexandrescu), Al. Popescu (P.N.P. [Partidul Naţional Popular]), Laurenţiu Cziko (U.P.M. [Uniunea Populară Maghiară]), Al. Calotă (Fr. P. [Frontul Plugarilor]), Achile Şaraga (P.Ţ.D. [Partidul Ţărănesc Democrat]), ing. Anghel Dascălu (Ev. [reprezentant al evreilor]) au găsit cuvinte grele de înfierare a crimelor naţionalţărăniste, felicitînd guvernul pentru măsura salutară hotărîtă în Consiliul de Miniştri.
Moţiunea parlamentarilor, prin care se exprimă această puternică unitate de vederi a tuturor partidelor din B.P.D. [Blocul Partidelor Democratice – alianţă care includea Partidul Comunist], a fost îndelung aplaudată şi votată cu 294 de voturi pentru şi 1 contra.
Încă o piedică în calea dezvoltării democratice a României a fost înlăturată. Hotărîrea aceasta, aşteptată cu nerăbdare de masele largi populare, dă un nou avînt de luptă clasei muncitoare şi tuturor forţelor democratice, noii puteri, pentru a păşi înainte pe calea democraţiei populare.
Jurnalul Consiliului de Miniştri
Consiliul de Miniştri luînd în deliberare referatul Ministerului Afacerilor Interne în virtutea articolului 107 din Cosntituţie a decis:
ART. 1 – Partidul Naţional Ţărănesc de sub preşedinţia d-lui Iuliu Maniu este şi rămîne dizolvat pe data publicării în „Monitorul Oficial” al prezentului Jurnal.
Această decizie de dizolvare include şi toate organizaţiile judeţene, de plasă şi comunale ale susmenţionatului partid, organizaţiile militare, de tineret, femenine şi orice alte organizaţii sau asociaţii conduse de acest partid.
ART. 2 – Sediile şi orice alte localuri de întrunire ale acestui aprtid vor fi închise, iar arhivele şi orice corespondenţă vor fi ridicate de autorităţile respective, oriunde s-ar găsi.
ART. 3 – Întreg patrimoniul acestui partid va fi lichidat conform legii.
ART. 4 – Domnii miniştri secretari de Stat la Departamentul Afacerilor Interne şi Justiţiei sînt însărcinaţi cu aducerea la îndeplinire a prezentului Jurnal.
...(citește mai departe pe evenimentulistoric.evz.ro)