Un elev cu 4,50 la matematică, convins că va câștiga 2.000 de lei pe zi

Sursa Foto: Facebook

Un elev cu 4,50 la matematică, la simulare, este convins că va avea un salariu mare atunci când se va angaja. De asemenea, elevul a ales deja o meserie destul de bănoasă, pe care o va practica.

Un elev cu 4,50 la matematică, la simulare, știe clar ce va face în viitor

Un elev cu 4,50 la matematică, la simulare, este convins că va găsi un serviciu plătit bine. Un exemplu pe care dorește să-l urmeze este chiar fratele său.

La un târg al liceelor tehnologice, elevii au fost familiarizați cu o gamă largă de opțiuni de carieră după absolvirea liceului. De la gastronomie la industria alimentară și chiar frizerie, elevii au fost expuși la diferite domenii și perspective de câștiguri.

Potrivit discuțiilor dintre elevi și actualii cursanți, salariul inițial poate varia semnificativ în funcție de industrie, arată reportajul.

Pe ce meserii au pus ochii majoritatea elevilor

Un elev care a luat nota 4,50 la matematică vrea să se facă frizer: „4,50 la matematică și 6 la română. Vreau să mă apuc de frizerie. Și fratele meu este frizer și de-asta vreau”. Întrebat cât câștigă fratele, elevul a spus că între 2.000 – 3.000 de lei pe zi.

Alţii s-au orientat către ospătărie: „Suntem tehniciani în gastronomie. Gătim”, De asemenea, a fost întrebat cât câștigă: „Păi, deocamdată, nu știu, pentru că de-abia m-am angajat, dar pe ospătărie se câștigă 3.800… chiar și mai mult… cu tot cu șpagă!”.

Cu opțiuni precum învățământul profesional dual, elevii pot obține burse școlare substanțiale, oferite atât de stat, cât și de companii partenere. Aceste burse pot fi o sursă importantă de venit suplimentar pentru elevi, facilitându-le accesul la o educație tehnică de calitate.

Există, desigur, povești de succes, însă elevii de la școlile profesionale, care durează trei ani, și cei din liceele tehnologice, cu patru ani de studiu, au un specific anume. O cercetare de anul trecut arată că 38% dintre copii muncesc pe parcursul liceului, 30% își ajută părinții la treburile grele din gospodărie și din afara casei. 27% au grijă de frații mai mici, iar unul din 10% la îngrijirea unei rude bolnave, arată stirileprotv.ro.