Elefantul bolnav, în vârstă de 29 de ani, cântărește 4.000 kg și are o înălțime de 2,7 metri. Acesta suferă de abcese, iar piciorul din față îi înțepenește, ceea ce face aproape imposibil mersul și statul în picioare.
De două ori pe zi, îngrijitorii din Sri Lanka îl conduc pe Sak Surin, un elefant donat de Thailanda în urmă cu mai bine de 20 de ani, într-o ladă făcută la comandă, unde stă răbdător, pregătindu-se pentru un zbor special de șase ore care îl va duce acasă și îi va reda sănătatea.
„Este pentru prima dată în istorie când încercăm să ducem un elefant atât de mare cu avionul către o nouă destinație. El este foarte blând și ascultător, ceea ce a făcut mai ușoară încercarea de a-l obișnui cu procesul”, a declarat Madusha Perera, medic veterinar la grădina zoologică națională din Colombo.
Elefantul „Muthu Raja”, antrenat pentru călătoria cu avionul
Elefantul, cunoscut de srilankezi sub numele de „Muthu Raja”, urmează să călătorească la 1 iulie în orașul Chiang Mai din nordul muntoasă al Thailandei și să petreacă două săptămâni în carantină.
„Îi este greu să stea mult timp în cușcă, așa că îl scoatem mai întâi la plimbare prin incintă și apoi îl hrănim cu ramuri de nucă de cocos și fructe de jackfruit în timp ce așteaptă înăuntru”, a adăugat Perera.
De când a fost dăruit Sri Lankăi în 2001, elefantul, folosit adesea pentru a transporta relicve budiste în procesiuni, și-a petrecut cea mai mare parte a timpului la un templu budist din Kalutara, la aproximativ 75 km de Colombo, capitala comercială.
Unele temple mai mari întrețin chiar și grajduri ale animalelor. Dar a fost mutat la grădina zoologică în noiembrie anul trecut, după ce activiștii pentru bunăstarea animalelor au făcut presiuni pentru a-l îndepărta din templu din cauza stării sale de sănătate precare și a facilităților inadecvate.
Sri Lanka a suportat costul îngrijirii medicale și al hranei, care se ridică la aproximativ 400 kg pe zi
Perera, care îi supraveghează îngrijirea, împreună cu un mahout (antrenor de elefanți, n.r.) și alți angajați, a declarat că va avea probabil nevoie de facilități de hidroterapie de care Sri Lanka nu dispune pentru a-și restabili mișcările complete.
Mai mulți veterinari și antrenori de elefanți au venit, de asemenea, din Thailanda pentru a-i urmări starea. Thailanda va plăti pentru călătoria elefantului spre casă, în timp ce Sri Lanka a suportat costul îngrijirii medicale și al hranei, care se ridică la aproximativ 400 kg pe zi.
Se așteaptă ca elefantul să se întoarcă în Sri Lanka după tratament, a declarat prim-ministrul Dinesh Gunawardena, iar activiștii pentru protecția animalelor speră că va fi trimis într-un sanctuar, potrivit Mediafax.