România, Bulgaria, dar şi alte ţări din estul Europei sunt pământuri islamice şi ţinte legitime pentru terorişti, susţine într-un interviu publicat joi de cotidianul sofiot 24 Ceasa unul dintre cei mai radicali lideri islamişti, şeicul Omar Bakri.
UPDATE16.02 "Declaraţiile şeicului nu fac decât să confirme lucruri pe care Serviciul le-a afirmat de multă vreme. Nu mai departe de acum o săptămână, directorul SRI, dl George Maior, a prezentat raportul de activitate în faţa Comisiei de control din cadrul Parlamentului, în care se spune despre riscul crescut de atentate." a declarat pentru EVZ purtătorul de cuvânt al SRI, Marius Bercaru. Oficialul a mai subliniat: "Suntem atenţi la toate dezvoltările din zona terorismului împreună cu partenerii noştri din Sistemul Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului şi cu partenerii externi. Împreună monitorizăm evoluţiile ameninţărilor şi punem în aplicare măsuri de prevenire". UPDATE 14.00 Directorul SRI, George Maior, avertiza în urmă cu şase luni cu privire la faptul că opinia publică din România trebuie să fie pregătită pentru ipoteza producerii unor atentate. UPDATE 13.50 În septembrie 2008, presa britanică a scos la iveală faptul că fiica fanaticului islamist, care ameninţă acum România cu atacuri teroriste, este nimic altceva decât dansatoare la bară în cluburile din Londra. UPDATE 13:40. Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Bogdan Oprea, a precizat pentru Evenimentul Zilei :"În momentul în care vom avea o informaţie de tip public despre acest caz o vom comunica opiniei publice!" UPDATE 13:35 Ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, a declarat azi, într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări legate de ameinţările şeicului, că România şi-a asumat proiecte strategice, cum ar fi scutul antirachetă, "suntem aliaţi fideli ai Statelor Unite şi ai NATO", cu toate riscurile ce decurg de aici. Instituţiile statului român au monitorizat şi până acum şi vor monitoriza şi de acum încolo situaţia, vor sancţiona şi vor descuraja "ce e de descurajat", suntem consecvenţi în politica noastră, a precizat ministrul. "Ştim cu toţii ce este România şi ce tărâm primitor, în primul rând creştin, este. Nu cred că trebuie să comentez eu tot felul de afirmaţii care nu ţin cont de realităţi, ci de cu totul alte lucruri", a declarat Corlăţean.
"În orice caz, nu ne schimbăm în niciun fel această atitudine şi aceste angajamente ale statului român. Suntem consecvenţi", a mai spus Titus Corlăţean. UPDATE 13.15. Nivelul alertei teroriste în România este albastru- precaut. Modificarea nivelului alertei teroriste se poate face prin decizia Consiliului Suprem de Apărare a Ţării. Nivelul albastru-precaut - conform informaţiilor disponibile şi evenimentele recente - estimează existenta unui risc scăzut de producere a unui atentat. Următoarea culoare a nivelului de alertă este portocoliu, dar se poate ajunge oricând la roşu - nivelul cel mai ridicat al alertei. În cazul în care CSAT apreciază că există un risc semnificativ de producere a unor atentate teroriste şi estimează că un atentat este probabil, atunci Consiliul decide modificarea nivelului alertei la culoarea portocaliu, care reprezintă nivelul ridicat. Pentru a decide modificarea alertei la nivelul critic (culoarea roşie), evenimentele recente şi informaţiile care ajung la decidentul Consili Suprem de Apărare a Ţării trebuie să evidenţieze faptul că există un "risc iminent de producere a unor atentate".
- "Dacă este cazul Consiliul Suprem de Apărare a Ţării va schimba culoarea nivelului alertei", ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului Român de Informaţii, Marius Bercaru.
"Dacă Islamul a intrat odată pe un pământ, acesta devine islamic şi musulmanii sunt obligaţi să-l elibereze într-o zi. De exemplu, Spania este pământ islamic, la fel şi Europa de est: România, Albania, Macedonia, Serbia, Kosovo şi Bosnia... Dar din cauza trupelor sale din Afganistan şi Irak şi din cauza colaborării sale militare cu Israelul, Bulgaria devine şi o ţintă legitimă. Noi credem că putem face atentate în inima Bulgariei. Putem să facem acest lucru şi în România şi în alte state. Asta depinde de tactica şi de strategia concretă. Ţinta atentatului de la Burgas au fost israelienii. Toţi cei ucişi sunt fii de israelieni şi printre ei au fost mulţi oameni importanţi", susţine şeicul radical, care în prezent s-a stabilit în nordul Libanului după ce a fost nevoit să părăsească Marea Britanie după atentatele de la Londra din 2005.
În interviul acordat Centrului pentru studierea Orientului Mijlociu, Bakri afirmă că a recunoscut în teroristul de la Burgas pe unul dintre ucenicii săi. Este vorba de un tânăr cu pseudonimul Abu Ahmed. "Acesta într-adevăr a fost printre ucenicii mei, dar pentru scurt timp, apoi a plecat în Afganistan. Numele lui este Mehdi Ghezali. După atentat, acesta a fost declarat martir de către fraţii săi din Al Qaida care au oficiat o slujbă de pomenire pentru el", spune Bakri.
Informaţiile că teroristul care apare pe înregistrările video făcute de la camerele de securitate de pe aeroportul din Burgas la data de 18 iulie este suedezul Mehdi Ghezali au apărut la scurt timp după atentat, dar ulterior au fost negate de autorităţile suedeze şi de cele bulgare. "Nu mă refer la imaginile trupului neînsufleţit, ci la omul care se plimba prin aeroport. Dacă serviciile neagă că este Ghazali, de ce nimeni nu s-a dus la el să-l fotografieze sau să-i ia un interviu? După ce fraţii au oficiat o slujbă de pomenire, dacă ar fi fost încă în viaţă, acesta ar fi încercat să ia legătură cu ei", insistă Omar Bakri. Şeicul radical şi-a exprimat regretul că în atentatul de la Burgas şi-a pierdut viaţa şi şoferul bulgar al autocarului care, susţine el, era adept al Islamului. În opinia lui, Al Qaida se gândeşte să ofere o despăgubire financiară familiei şoferului. Când un musulman nevinovat devină victimă colaterală într-un atentat, familia lui trebuie despăgubită. În cazul şoferului există însă şi voci potrivit cărora familia lui nu merită vreo despăgubire pentru că noi i-am avertizat pe toţi musulmanii să evite orice contact cu israelienii, mai spune liderul radical.
- În 2005, şeicul Omar Bakri a fost acuzat că a încurajat şi binecuvântat teroriştii care au comis atacurile în metroul londonez din 2005. Se presupune că teroriştii au făcut parte din organizaţia lui Al-Muhajiroun. După ce a părăsit Marea Britanie, islamistul născut în Siria s-a stabilit în Liban unde, în 2010, a fost condamnat la închisoare pe viaţă. În prezent, el se ascunde într-o casă din nordul Libanului, păzită de oamenii săi fideli.
Ziarul Telegraf scrie joi că serviciile bulgare au constatat că la data de 2 iulie teroristul de la Burgas a purtat o convorbire folosind telefonul mobil al unei persoane neidentificate care în acel moment se afla în centrul oraşului Ruse. Potrivit datelor de la companiile de telecomunicaţii mobile, în jurul orelor 14:00, pe 2 iulie, în zonă s-au aflat 500 de persoane. Fiecare dintre acestea urmează să fie chemată şi audiată la Agenţia de Stat Securitatea Naţională.
Cinci turişti israelieni şi-au pierdut viaţa, iar alte câteva zeci de persoane au fost rănite într-un atentat comis pe aeroportul internaţional al staţiunii bulgare Burgas la data de 18 iulie. Încă nu se ştie cine s-a aflat în spatele atacului terorist în care a murit şi şoferul bulgar al autocarului, precum şi o persoană despre care se presupune că ar fi fost terorist sinucigaş. CITIŢI ŞI:
- CONFLICTUL Turcia-Siria. S-au reluat bombardamentele. Mai mulţi soldaţi sirieni au fost ucişi
- Directorul SRI, George Maior, în urmă cu şase luni: "România se va confrunta cu noi ameninţări, inclusiv de natură teroristă!" | VIDEO
- Fiica teroristului care ameninţă România, dansatoare la bară în Londra
- Ultimii expulzaţi periculoşi aveau legături cu Organizaţia Hamas