Criteriul de guvernare la Cairo pare să devină religia, cu un parlament deja dominat de forţe islamiste şi un viitor preşedinte cu o orientare, probabil, similară.
Candidatul Frăţiei Musulmane, cel mai mare partid din Egipt şi cu o agendă pronunţat islamistă, s-a clasat pe primul loc în alegerile prezidenţiale desfăşurate miercuri şi joi, primul astfel de scrutin liber organizat în ultimii 60 de ani în ţara din nord-estul Africii.
Mohammed Mursi va fi însă nevoit să se confrunte în turul doi cu Ahmed Shafiq, ultimul premier din regimul lui Hosni Mubarak, înlăturat în februarie 2011, a anunţat Frăţia Musulmană, potrivit unor estimări proprii. Rezultatele finale vor fi însă publicate abia marţi.
Deşi poziţia secundă este în continuare disputată, primul loc ocupat de candidatul Frăţiei Musulmane pare să fie o certitudine. Pentru locul doi lupta nu este încheiată pentru islamistul moderat Abdel Moneim Aboul Foutouh, fostul secretar general al Ligii Arabe, Amr Moussa, şi un reprezentant al stângii, Hamdeen Sabahy.
Succesul lui Mursi vine la doar câteva luni după ce o alianţă politică dominată de Frăţia Musulmană a câştigat aproape 38 la sută din locurile din Parlamentul de la Cairo. Pe locul doi, cu aproape 28 de procente, s-a clasat tot un bloc islamist.
Cu un posibil preşedinte islamist şi un legislativ dominat de forţe politice cu o doctrină similară, temerile Occidentului legate de islamizarea Egiptului par să se confirme. Armata, care încă administrează ţara după prăbuşirea regimului Mubarak, a amânat însă adoptarea unei noi Constituţii, aşteptând să se finalizeze şi cursa pentru prima funcţie în stat. Din acest motiv, prerogativele succesorului lui Hosni Mubarak rămân necunoscute. Frăţia Mulsulmană a dat asigurări că va adopta o agendă islamistă moderată. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/38OT-My_2yo?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> Citiţi şi:
- Egiptul alege un preşedinte fără puteri