În opinia sa, bugetul de stat a avut în 2016 una din cele mai bune evoluții din 2008 încoace, referindu-se la structură, unde se observă creșterea încasărilor din taxe dar și a investițiilor.

„TVA nu mai contribuie la PIB. În schimb, taxele pe venit, capital, profituri au o contribuție mare la economie. Au dus (actualul guvern n.r.) investițiile acolo unde erau în 2012. Este o execuție mai bună decât tot ce am avut în ultimii opt ani”, a mai spus economistul.

Efectele măsurilor din Codul Fiscal se resimt însă în execuția bugetară, iar asta ar putea  fi o problemă în perioada următoare. „Nicio țară nu ar trebui să își crească deficitul bugetar când suntem pe vârf de creștere economică”, a mai spus Bucșa.

În ceea ce privește inflația și politica BNR, Bucșa a spus că, în ciuda dezinflației care se manifestă de luni bune, dacă exceptăm din indicator evoluția prețurilor la combustibili, energie, alimente neprocesate, atunci avem o inflație de circa 2,6%.

„BNR nu ar trebuie să umble la dobândă ci mai degrabă la măsurile prudențiale prin restricționarea creditării”, a mai spus acesta.

Citește și: