Un dosar referitor la abuzurile Securităţii, în care erau reclamaţi 67 de foşti activişti de partid, psihiatri şi angajaţi ai Securităţii, Miliţiei şi Procuraturii, a fost închis de Parchetul pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe motiv că a intervenit prescripţia faptelor.
Insitutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR) a anunţat astăzi că va contesta soluţia procurorului de neîncepere a urmării penale, care a invocat prescripţia în cazul celor 67 de persoane reclamate de luptătorul anticomunist Vasile Paraschiv.
Plângerea a fost soluţionată de procurorul Iuliu Molcuţ, iar rezoluţia a fost semnată şi de şeful secţiei, Marius Iacob.
"Considerăm că aceşti procurori se folosesc de încadrări juridice eronate pentru a refuza să lucreze în dosarele privind crimele şi abuzurile Securităţii. În opinia noastră, aceştia se fac părtaşi la ele", se arată în comunicatul IICCR.
În data de 8 iulie, directorul IICCR, Stejărel Olaru, şi Vasile Paraschiv au depus la Parchetul de pe lângă instanţa supremă o plângere penală împotriva foştilor activişti de partid, psihiatri şi angajaţi ai Securităţii, Miliţiei şi Procuraturii, susţinând că există indicii cum că aceştia l-au răpit şi torturat pe Vasile Paraschiv.
"Eu doresc ca toţi ofiţerii de securitate, toţi activiştii să dea socoteală în faţa justiţiei pentru crimele pe care le-a făcut Partidul Comunist, încă din 1921", a declarat la acea dată Paraschiv.
IICCR a arătat că răspunderea penală pentru faptele respective nu poate fi considerată prescrisă "întrucât la data săvârşirii lor şi până în prezent au existat împrejurări care au împiedicat punerea în mişcare a acţiunii penale". De asemenea, Stejărel Olaru a explicat că, din punctul său de vedere, aceste fapte sunt neprescriptibile, deoarece fac parte din categoria de persecuţii politice.
Vasile Paraschiv a fost supus timp de peste 25 de ani unei represiuni sistematice exclusiv din motive politice, a mai precizat IICCR.
Sursa: Mediafax