Un dosar privind crimele Securităţii a fost închis

Un dosar privind crimele Securităţii a fost închis

Un dosar referitor la abuzurile Securităţii, în care erau reclamaţi 67 de foşti activişti de partid, psihiatri şi angajaţi ai Securităţii, Miliţiei şi Procuraturii, a fost închis de Parchetul pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe motiv că a intervenit prescripţia faptelor.

Insitutul de Investigare a Crimelor Comunismului (IICCR) a anunţat astăzi că va contesta soluţia procurorului de neîncepere a urmării penale, care a invocat prescripţia în cazul celor 67 de persoane reclamate de luptătorul anticomunist Vasile Paraschiv.

Plângerea a fost soluţionată de procurorul Iuliu Molcuţ, iar rezoluţia a fost semnată şi de şeful secţiei, Marius Iacob.

"Considerăm că aceşti procurori se folosesc de încadrări juridice eronate pentru a refuza să lucreze în dosarele privind crimele şi abuzurile Securităţii. În opinia noastră, aceştia se fac părtaşi la ele", se arată în comunicatul IICCR.

Ne puteți urmări și pe Google News

În data de 8 iulie, directorul IICCR, Stejărel Olaru, şi Vasile Paraschiv au depus la Parchetul de pe lângă instanţa supremă o plângere penală împotriva foştilor activişti de partid, psihiatri şi angajaţi ai Securităţii, Miliţiei şi Procuraturii, susţinând că există indicii cum că aceştia l-au răpit şi torturat pe Vasile Paraschiv.

"Eu doresc ca toţi ofiţerii de securitate, toţi activiştii să dea socoteală în faţa justiţiei pentru crimele pe care le-a făcut Partidul Comunist, încă din 1921", a declarat la acea dată Paraschiv.

IICCR a arătat că răspunderea penală pentru faptele respective nu poate fi considerată prescrisă "întrucât la data săvârşirii lor şi până în prezent au existat împrejurări care au împiedicat punerea în mişcare a acţiunii penale".   De asemenea, Stejărel Olaru a explicat că, din punctul său de vedere, aceste fapte sunt neprescriptibile, deoarece fac parte din categoria de persecuţii politice.

Vasile Paraschiv a fost supus timp de peste 25 de ani unei represiuni sistematice exclusiv din motive politice, a mai precizat IICCR.

Sursa: Mediafax