Un document clasificat a scos la iveală faptul că Egiptul voia să furnizeze Rusiei rachete și praf de pușcă

sursa foto. Twitter

Un document secret a deschis drumul negocierilor privind armele furnizate de Egipt către Rusia, unde președintele egiptean Abel Fattah El-Sisi plănuia să furnizeze Kremlinului zeci de mii de rachete.

Unul dintre dosare a scos la iveală conversațiile dintre oficialii egipteni cu privire la vânzarea de arme către Rusia. În document se regăsește felul în care oficialii sunt instruiți să păstreze secretul transportului și producția de arme în masă, „pentru a evita problemele cu Occidentul”.

Documentul secret, din 17 februarie, conține discuții ale oficialilor egipteni despre cum să-și aprovizioneze omologii ruși cu praf de pușcă și artilerie din fabricile egiptene. Egiptul a fost un aliat de multă vreme al SUA, primind peste 1 miliard de dolari în ajutor militar anual.

Dezvăluirea ar putea avea un efect negativ asupra relațiilor dintre SUA și Egipt și ar putea duce la sancțiuni dacă Egiptul ar furniza, cu adevărat, arme Rusiei în mod secret. Săptămâna trecută, o grămadă de documente clasificate americane au apărut în spațiul public, dezvăluind noi informații despre campania Rusiei în Ucraina, dar și detalii semnificative despre armata Ucrainei.

Neimplicarea în conflict

Încă nu este clar cine a scos la iveală aceste documente, ceea ce ar putea crea îngrijorări pentru SUA, deoarece unele documente includ analize clasificate despre China, defalcări detaliate ale strategiilor Rusiei și Ucrainei în război și informații despre surse confidențiale. Pentagonul a transmis oficial scurgerea de informații către Departamentul de Justiție al SUA pentru a investiga ceea ce se întâmplă.

Ahmed Abu Zeid, ambasadorul Egiptului în SUA și purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al țării a declarat că „poziția Egiptului se bazează pe neimplicarea în această criză și pe angajamentul de a menține distanța egală cu ambele părți, afirmând totodată sprijinul Egiptului față de Carta ONU și dreptul internațional în rezoluțiile Adunării Generale a ONU. Continuăm să îndemnăm ambele părți să înceteze ostilitățile și să ajungă la o soluție politică prin negocieri”, potrivit Business Insider.