Traficul cu refugiați în Europa i-a adus lui Abu Mahmoud, un doctor din Aleppo, Sira, 100.000 de dolari doar luna aceasta. Acesta i-a acordat un interviu unui jurnalist de la Telegraph căruia i-a povestit despre afacerea sa.
Abu Mahmoud (numele lui fictiv) a fost intervievat de jurnalistul britanic Richard Spancer într-o cafenea din Istanbul, Turcia. Potrivit Telegraph, conversația celor doi a durat câteva ore și a fost întreruptă constant de cele trei telefoane mobile ale doctorului.
Jurnalistul a scris despre aceată întâlnire, descriind cum Mahmoud negocia fără să se ascundă de nimeni. Chelnerii aflaţi în local erau, se pare, pregătiţi: știau către cine să-i îndrume pe cei care voiau să ajungă în Europa.
Doctorul sirian nu s-a ferit să-şi continue afacerile prin telefon. La un moment dat acesta a primit un telefon de la un om care voia ca familia lui să fie dusă în Grecia. ”Nu vă duc până când nu sunt plătit de fratele tău”, răspunde el, făcând referire la o rudă care a ajuns în Europa, dar care încă nu și-a plătit drumul – 1.100 de dolari.
Mahmmoud a declarat, în același interviu, că a trimis până la 9.000 de oameni în Italia și Grecia în ultimii doi ani, ”fără ca unul singur să se înece sau să moară”. Acesta are 15 angajați în Turcia, care-i găsesc clienți. Munca grea este condusul bărcilor, după cum consideră doctorul. El plătește 850 de dolari, din cei 1100 primiți de la un refugiat, mafiei turcești. Bărbatul povestește că vrea să-și cumpere bărci pentru a se ocupa singur de transportul pe mare.
Poliţia se pare că este implicată în această afacere. După cum a povestit Mahmoud, poliția a venit în biroul său și i-a cerut o mită de 1.000 de dolari pentru a scăpă de controale.
Cea mai mare problemă pe care doctorul sirian a întâmpinat-o, a fost acum patru luni, când a aflat că este urmărit de Interpol. La acea vreme era stabilit în orașul turcesc Mersin, care se află pe o rută folosită des de refugiați pentru a ajunge în Italia. Atunci a închis ”afacerea” și a trebuit s-o ia de la capăt. Dar acesta nu a fost adevăratul dezastru.
”Adevăratul dezastru este războiul din Siria și evenimentele care au transformat mii de oameni normali, ca Abu Mahmoud, în infractori”, scrie jurnalistul.
În 2012, când rebelii au cucerit jumătate din orașul Aleppo, Abu Mahmoud a ajuns să fie vânat de ambele tabere. Rebelii credeau că este pro regimului Assad, iar forțele guvernamentale îl căutau pentru că ajuta medical activiști și rebeli. Astfel, a ajuns în Turcia. Mahmoud a cumpărat locuri într-o barcă, alături de doi veri și un prieten. Barca s-a scufundat, iar el și verii săi au supraviețuit 11 ore în apă, până să fie salvați. Apoi, a încercat să ajungă din nou în Turcia. În acest mod a învățat traseele și și-a creat conexiuni cu alți traficanți de persoane.
Abu Mahmoud i-a spus lui Spancer și tarifele pe care le practică: 1.100 de dolari de refugiat pentru a pleca în Grecia, 2.000 de dolari pentru a ajunge în Germania și 3.000 – 4.000 de dolari pentru a ajunge în Suedia și Norvegia.
"Vreau sa transmit asta Uniunii Europene. Refugiatii vor ajunge in Europa, in tarile voastre, chiar daca inchideti granitele. Vor sapa tunele daca este necesar. De ce nu preiau refugiatii prin ONU? De ce-i lasa pe oameni sa apeleze la mafie? Sa-i lase sa ajunga legal in tarile voastre! De ce le permit sa-si puna vietile in pericol? Multi oameni sunt acum hrana pentru pesti", declară el sursei citate.
Cu toate că a făcut o avere pe spatele refugiaților, Abu Mahmoud își vede viitor în Europa. Și-a trimis în Olanda, împreună cu un prieten, copilul de 11 ani. El speră că fiul lui, fiind un minor neînsoțit, să fie tratat preferențial – adică să poată aranja ca și restul rudelor să ajungă la el.