Cu toții ne-am aflat în situația în care au fost nevoiți să aruncăm pâinea din cauză că aceasta s-a uscat și nu a mai fost bună de mâncat. Ei bine, ea poate fi folosită într-un desert simplu și delicios, la îndemâna oricui. Budincă de pâine cu mere și unt.
Desertul seamănă la gust cu celebrele frigănele, însă sunt mult mai aromate și sănătoase, mai ales pentru că este gătit la cuptor și nu prăjit în ulei din abundență. Servit cu mere și sos de vanilie, cu siguranță va fi pe placul tuturor.
Ingrediente necesare
- 300 de grame de pâine (felii de baghetă uscate am folosit eu)
- 4 ouă mari sau 5 de mărime medie (M=50 gr)
- 150 ml. de lapte integral
- 650 de grame de mere (un soi dulce-acrișor)
- 120 de grame de unt
- 150 de grame zahăr brun
- 1 linguriță cu vârf de scorțișoară pudră
- 1 plic de zahăr vanilat bourbon.
Mod de preparare budincă de pâine cu mere și unt
Porniți cuptor la 180 de grade și lasați-l la încălzit. Se taie bagheta în felii cam de 2 cm grosime și se pun pe o tavă așternută cu hârtie de copt. Se distribuie 60 de grame de unt pe feliile de pâine.
Ulterior, feliile de pâine cu unt se dau la cuptor pentru 15 minute, până s-au rumenit discret pe deasupra, apoi se oprește cuptorul.
Pentru această budincă de pâine cu mere și unt se folosesc 4 mere din soiul Idared, dulce acrișor. Se pot folosi și alte soiuri, iar dacă gramajul merelor e puțin mai mic (500 de grame) sau puțin mai mare (750 de grame), nu e nimic greșit. În timp ce feliile de pâine cu unt se rumenesc în cuptor, spălați merele și curățați-le de coajă.
Se taie și se curăță de semințe. Apoi, într-o tigaie se pun 30 de grame de unt și se adaugă cubulețele de măr împreună cu 50 de grame de zahăr brun.
Se călesc merele, amestecând din când în când, până când lichidul pe care l-au lăsat a scăzut. Se pune scorțișoară, iar apoi se oprește focul. Într-un castron se pun patru ouă mari împreună cu laptele. Se bat ouăle cu laptele, cu telul până ce s-au omogenizat și au făcut foarte puțină spumă, la suprafață. Se adăugă zahărul vanilat bourbon, apoi tot zahărul brun rămas, în ploaie și se omogenizează.
În această compoziție lichidă, cu ouă, lapte și zahăr brun, se pun feliile de pâine cu unt rumenite la cuptor. Se lasă să absoarbă lichidul în timp ce se unge o formă termorezistentă, de 32 x 22 cm, cu tot untul rămas (30 de grame).
În forma unsă cu unt, se aranjează feliile de pâine, alternativ cu merele călite. Se suprapun ușor feliile de pâine, iar merele se aranjează printre felii.
Imediat după asamblarea budincii, se pornește din nou cuptorul și la 180°C. Se toarnă imediat deasupra pâinii și merelor asamblate în forma unsă cu unt tot lichidul dulce și aromat rămas. Până când cuptorul a atins temperatura țintă, pâinea a absorbit ouăle cu lapte și zahăr brun.
După 40 de minute în cuptor, desertul este gata. O puteți servi caldă, împreună cu sos de vanilie deasupra, potrivit lauralaurentiu.ro.