Evenimentul Zilei > Sport > Un cunoscut fost internațional italian a ajuns în spatele gratiilor. Condamnat pentru legături cu mafia siciliană
Un cunoscut fost internațional italian a ajuns în spatele gratiilor. Condamnat pentru legături cu mafia siciliană

Un cunoscut fost internațional italian a ajuns în spatele gratiilor. Condamnat pentru legături cu mafia siciliană

Un fost celebrul internațional italian, Fabrizio Miccoli, care a evoluat la Palermo şi Juventus, a fost condamnat definitiv la trei ani şi jumătate de închisoare pentru legături cu mafia siciliană.

El a fost acuzat de extorcare în formă agravată. Curtea de casaţie a validat marţi seară această condamnare pronunţată în 2017 şi deja confirmată prima oară în apel în ianuarie 2020 împotriva fostului jucător, în vârstă acum de 42 de ani, care a avut zece selecţii la naţională în 2003 şi 2004.

„Condamnarea în apel este definitivă”, a confirmat miercuri Curtea pentru AFP.

Miccoli care atunci evolua la Palermo, este acuzat că, între 2010 și 2012, l-a îndemnat pe Mauro Lauricella, fiul lui Nino, un cap mafiot din Cosa Nostra, să-i ceară omului de afaceri Andrea Graffagnini returnarea a 20 de mii de euro.

Miccoli a acționat în numele prietenului său Giorgio Gasparini, fost fizioterapeut la clubul Palermo. Banii erau încasați ca parte a vânzării discotecii Paparazzi din Isola delle Femmine, un orășel din nord-vestul Siciliei.

Cu toate că Fabrizio Miccoli a insistat în fața judecătorilor că fapta sa a fost doar ”o favoare făcută unui prieten”, justiția l-a găsit vinovat și l-a condamnat.

Nu a fost pronunţată nicio sentinţă alternativă. Fostul jucător s-a prezentat miercuri la un penitenciar din Rovigo (regiunea Veneto) pentru a începe să-şi ispăşească pedeapsa, au anunţat La Gazzetta dello Sport şi La Repubblica.

Legături între mafie și lumea fotbalului

„Sunt un fotbalist, nu un mafiot, sunt împotriva ideilor mafiei”, a asigurat Miccoli, cu ochii în lacrimi, într-o conferinţă de presă din 2013, de la care Gazzetta a redifuzat miercuri imagini.

Cazul lui Miccoli a servit mai ales la ilustrarea lucrărilor comisiei parlamentare antimafia, în decembrie 2017, denunţând o „osmoză” tot mai profundă între criminalitate, inclusiv cea legată de mafia, şi lumea fotbalului.

În atenţia parlamentarilor au fost mai ales prieteniile dintre jucători şi mafioţi, ei menţionând exemplul lui fotbal Miccoli.

În afară de Palermo, unde a devenit idolul fanilor, Miccoli a jucat un sezon la Juventus Torino (2003-2004), îmbrăcând şi tricoul echipelor Perugia şi Fiorentina. Fotbalistul cu peste 250 de meciuri în Serie A (103 goluri) a agăţat ghetele în cui la sfârşitul lui 2015, scrie Agerpres.