Un pas esențial în procesul de transformare digitală a României este întărirea relației de colaborare între sectorul public și cel privat.
Acesta este motivul pentru care Agenția pentru Digitalizarea României (ADR) a inițiat Consiliul Național pentru Transformare Digitală (CNTD) – o piață digitală, dar și un organism tehnic, în care instituțiile aflate în serviciul public, împreună cu partenerii privați din industria IT&C, vor trasa parcursul corect către o Românie digitală și puternic conectată la statele partenere din UE și NATO.
Bianca Muntean, manager Transilvania IT Cluster și coordonator Transilvania Digital Innovation Hub face parte din Board-ul CNTD, împreună cu alți stakeholderi importanți din țară, printre care și partenerii Transilvania DIH, Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
Lansarea acestui consiliu, moment marcat printr-un eveniment hibrid (online și offline), a avut loc marți, 27 octombrie 2020, iar membri board-ului au punctat importanța formării acestei entități pentru viitorul României.
Prof. univ. Dr. Dan Lazăr, prorector UBB
„Ce s-ar fi întâmplat în ultimele șase luni, dacă nu exista pandemie în materie de transformare digitală? Ce pot să vă spun este că lucrurile erau cu totul altfel în sensul că, din perspectiva instituției pe care o reprezint și sunt convins că la fel gândesc și ceilalți colegi din universități și nu numai, și cei din mediul economic putem să spunem că nu eram în postura în care suntem azi . Noi în ultimele șase luni am făcut în materie de transformare digitală ceea ce nu am făcut în ani de zile.
Digitalizarea a ajuns să fie un mod de viață și este un instrument pe care îl folosim în viața de zi cu zi. Ce am observat noi la nivelul Universității este că rețeta succesului este parteneriatul. Dacă nu există un parteneriat între administrație, mediul de afaceri, universități și societate civilă practic rețeta este fără succes. La nivelul Clujului suntem unde suntem din punct de vedere al dezvoltării economice dar și administrative, datorită acestei bune relații pe care o avem între entități!”
Prof. univ. dr. ing. Vasile Țopa, rector UTCN
„Eu zic că viitorul este în ochii celui care privește departe. Cu toții astăzi aici, parte din această inițiativă absolut lăudabilă, cred că trebuie să privim spre acest viitor.
Am pornit asemenea proiecte cu mult entuziasm și apoi încet, încet ele s-au stins. Nu mi-aș dori sub nicio formă ca acest lucru să se întâmple și în acest caz și am convingerea că nu se va întâmpla așa din mai multe motive.
În primul rând mă uit la componența acestui consiliu și am încrederea că prin forța acestor companii, prin forța celor implicați în această acțiune și România va ajunge acolo unde trebuia să fie de mult.(...) Eu mi-aș dori foarte mult ca această inițiativă și demersurile noastre comune să conveargă în același sens.”
Bianca Muntean a vorbit despre importanța centrelor de inovare digitală din România, dar și despre construirea unei viziuni comune referitoare la procesele de transformare digitală din România.
„Mulțumesc în primul rând Autorității pentru Digitalizarea României, care arată prin constituirea acestui organism că are încredere și în zona privată, lucru care de multe ori în activitatea noastră nu l-am regăsit dinspre autoritățile publice centrale.
Chiar dacă reprezint Transilvania It Cluster, entitatea care coordonează centrul de transformare digitală Transilvania DIH, pot să spun că vorbesc și în numele colegilor, care în ultimii ani au constituit aceste centre de inovare digitală la nivelul țării și de asemenea în numele clusterelor de IT, membre în Organizația Națională a Clusterelor din România, CLUSTERO.
Trebuie să vă spun că cel puțin în ultimii 7-8 ani avem experiența de a încuraja colaborarea la nivelul ecosistemelor pentru că din structurile pe care le reprezentăm fac parte autorități publice locale, universități, IMM-uri, start-up-uri, întreprinderi mari și de asemenea, centre de cercetare și alte entități relevante.
Expertiză există, colaborare există și formală și informală, de aceea aș dori să vă transmit un mesaj în numele colegilor mei și a echipei pe care o reprezint și anume faptul că ne propunem și ne dorim să venim în acest consiliu ca și un vector și un driver pentru digitalizarea în România pentru că avem exemple de coagulare reală și calitativă a ecosistemelor pe care le reprezentăm.
Vrem să contribuim cu know-how și cu resurse la ceea ce înseamnă procesele de digitalizare pe care și le propune să le coordoneze Autoritatea pentru Digitalizarea României și de asemenea, vrem să urmărim strategic poziționarea oricăror inițiative legate de digitalizare și nu doar ca și followeri ci și ca și parteneri reali, atât la nivel național, local regional cât și european și internațional.
Credem că este extrem de important să lucrăm împreună la construirea unei viziuni comune și anume dorința de a accelera procesele de transformare digitală și România să ajungă unu din statele cu cea mai accelerată transformare digitală din UE. Aveți în DIH-urile și în clusterele din România un partener real pentru a face acest lucru.Vorbesc despre DIH-uri pentru că acestea încorporează și zona non-IT, acele companii care au nevoie de transformare digitală, dar și zona de autorități publice”, a spus Bianca Muntean.