Un conflict vechi s-ar putea reaprinde. Israelul, decis să atace Iranul, dacă SUA nu opresc programul nuclear al Teheranului

Atac nuclear. Sursa foto: EVZ

Un conflict vechi s-ar putea reaprinde în perioada următoare, după ce Benjamin Netanyahu, revenit în fruntea guvernului israelian, l-a numit șef al Consiliului de Securitate pe un vechi aliat al său, care crede că Israelul trebuie să atace Iranul, dacă SUA nu reușesc să oprească programul nuclear al Teheranului.

Benjamin Netanyahu a anunțat că l-a ales pe veteranul Tzachi Hanegbi - un „șoim” în privința relațiilor cu Iranul - pentru a conduce Consiliul Național de Securitate. Hanegbi îl va înlocui pe Eyal Hulata, care este consilier pentru securitate națională din iulie 2021.

Tzachi Hanegbi a declarat recent că viitorul premier ar decide să atace Republica Islamică Iran dacă Statele Unite nu vor reuși să oprească programul nuclear al Teheranului, potrivit Times of Israel.

Cine este Tzachi Hanegbi

Hanegbi, în vârstă de 65 de ani, este un vechi aliat și fost ministru, din 1996, al lui Netanyahu. În plus, fostul parlamentar este un veteran al partidelor Likud și Kadima, și a condus o serie de ministere în ultimele trei decenii, inclusiv ministerele sănătății, justiției și securității publice.

De asemenea, Hanegbi a fost ministru însărcinat cu supravegherea agențiilor de informații Mossad și Shin Bet, precum și a Agenția pentru Energie Atomică și a legăturilor de securitate cu Statele Unite ale Americii.

Tzachi Hanegbi, jurnalist și parașutist în timpul serviciului militar în IDF (forțele armate israeliene), a fost, de asemenea, ministru adjunct de externe și șef al puternicului Comitet pentru Afaceri Externe din Knesset (parlamentul Israelului). Este considerat un expert în programul nuclear al Iranului, și un adversar declarat al unui Teheran nuclear.

photo by Haim Zach / GPO

Pregătirile pentru o lovitură asupra Iranului, reînnoite

În noiembrie, Hanegbi a spus că el crede că Benjamin Netanyahu va ordona o lovitură asupra instalațiilor nucleare ale Iranului, dacă SUA nu asigură un nou acord nuclear cu Teheranul și nu reușește să ia măsuri în acest sens. Într-o declarație pentru știrile Channel 12, Hanegbi a spus că într-o astfel de situație, Netanyahu „va acționa pentru a distruge instalațiile nucleare din Iran”.

Hanegbi, care a fost plasat pe poziția 46 pe lista partidului la ultimele alegeri primare și nu a ajuns în actualul Knesset, a amenințat în trecut cu un potențial atac israelian pentru a împiedica Iranul să dezvolte o armă nucleară.

Forțele aeriene israeliene se pregătesc de mult timp pentru o potențială lovitură asupra facilităților nucleare ale Iranului, pentru a împiedica republica islamică să dezvolte o armă nucleară, deși nu este clar că are capacitatea de a paraliza aceste instalații foarte bine protejate pe cont propriu.

Israelul a pus pe planul al doilea problema unei lovituri militare asupra programului nuclear iranian, după semnarea acordului nuclear între Iran și puterile mondiale în 2015, permițând IDF să-și investească resursele în alte domenii.

Dar, în urma abrogarii de către SUA a acordului nuclear, în 2018, și a încălcărilor ulterioare ale acordului de către Iran de atunci încoace, problema a și-a recăpătat importanța pentru Israel, care vede o bombă nucleară iraniană ca pe o amenințare existențială.

Hanegbi s-a confruntat de-a lungul timpului și cu acuzații de luare de mită, fraudă și mărturie mincinoasă, într-un caz legat de numiri făcute în Ministerul Protecției Mediului, pe care l-a condus acum 20 de ani.

În 1979, Hanegbi - pe atunci șeful sindicatului studenților de la Universitatea Ebraică - a fost implicat într-o luptă cu studenți arabi și de stânga. În timpul acesteia, el l-a atacat pe unul dintre studenți cu o tijă de metal, și s-a apărat spunând că unul dintre studenții arabi avea un cuțit. Dar atât Hanegbi, cât și adjunctul său, Israel Katz, un alt politician veteran al Likud, au fost în cele din urmă exonerați.