Un conflict între doi primari blochează un proiect european de irigații pentru 1000 de hectare de pământ, deși România este lovită de secetă: „Vom pierde banii”

Un conflict între doi primari blochează un proiect european de irigații pentru 1000 de hectare de pământ, deși România este lovită de secetă: „Vom pierde banii” Sursa: Facebook/ Costel Manoliu

Din cauza faptului că primarul din Golăiești, județul Iași, nu reușește să ajungă la un acord cu responsabilul de accesarea fondurilor europene, investițiile locale în materie de irigații au fost blocate. Astfel, 1,14 milioane de euro rămân neutilizați, asta pentru că lipsește o semnătură a edilului local, în timp ce doar în iulie 2022, 800 ha de teren din Golăiești erau deja calamitate.

Fondurile europene prevăd pomparea apei din răul Jijia, în scopul irigării a 1.000 ha din Golăiești, echivalentul a două treimi din terenul agricol total al localității. Contractul fusese semnat în anul 2021, însă lucrările nu au mai început, existând chiar un pericol de depășire a termenelor-limită stipulate în contractul de finanțare.

Irigații în valoare de 1,14 milioane de euro din fonduri europene, imposibil de realizat din cauza unui conflict personal

Astfel, contractul de 1,14 milioane de euro riscă anularea, deoarece primarul din Golăiești nu vrea să elibereze autorizația de construcție, deja de peste 4 luni. Lucrările ar fi trebuit să înceapă în martie 2022, iar termenul final de executare a fost stabilit pentru luna iunie 2023.

Dacă ar fi fost realizat proiectul european în cauză, agricultorii locali ar fi beneficiat de irigarea a 1.000 ha de teren agricol, dintr-un total de 1.800 de hectare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Vom pierde banii, nu mai avem timp să construim până la anul, iar cel mai grav este că am cheltuit și din contribuția noastră proprie și nu-i vom recupera niciodată”, a transmis Mihai Bâzdâgă, fostul edil al comunei Golăiești (PSD), cel care este, de altfel, tatăl angajatului Primăriei însărcinat cu accesarea de fonduri europene.

Agricultorii din Golăiești au creat o asociație pentru acccesarea fondurilor europene

Pentru accesarea fondurilor europene, agricultorii din Golăiești, peste 40 la număr, s-au constituit într-o asociație, numită Organizația Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI) Golăiești. Din această poziție, în 2020, cultivatorii de teren agricol locali au întocmit un proiect privind modernizarea sistemelor de irigații. Dintrei cei 40 de agricultori, 12 au în grijă minimum 10 ha.

„Am cheltuit peste 20.000 de euro, avem toate avizele pentru dezvoltarea proiectului, ne mai trebuie autorizația de construcție. Stăm blocați din cauza unui conflict la nivel personal”, a acuzat Andrei Bâzdâgă, președintele Asociației și fiul fostului edil al localității.

Reclamații reciproce între primarul PNL și fiul fostului primar PSD

Cererea de finanțare a proiectului Asociației locale a fost aprobată în anul 2020, iar Contractul cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) fusese semnat la mijlocul aceluiași an. Tot atunci a fost obținut și Certificatul de Urbanism, eliberat de Consiliul Județean Iași.

„Lucrările vizează modernizarea unei stații de pompare a apei din Jijia, schimbarea pompelor de pe traseu, a conductelor, a hidranților. Instalația este modernizată integral cu această sumă și deservește aproximativ 1.000 de hectare agricole din totalul de 1.800 existente în comună.

Sunt eliminate toate pierderile de pe traseu, instalația este eficientizată energetic. Sunt irigate toate terenurile situate pe șes, rămân neacoperite dealurile”, a transmis Andrei Bîzdâgă, președintele OUAI.

Există mai multe reclamații depuse de actualul primar împotriva lui Andrei Bîzdâgă, dar și invers, atât la nivel de presă, cât și la nivelul instituțiilor de control. Disensiunile dintre primarul Costel Manoliu (PNL) și fiul fostului edil PSD durează deja de câțiva ani.

„Daună totală” pentru aproape 900 de hectare de culturi agricole

Deficitul de apă din sol în zona Golăiești este de 380 l/mp, potrivit datelor Apelor Române, astfel că circa 800-900 de ha de culturi agricole din Golăiești sunt calamitate în proporție de 100%, potrivit datelor oficiale.

„Am urmat toți pașii, avem certificatul de urbanism, acum ne trebuie autorizația. Trebuia emisă din luna martie, lucrările programate a se încheia anul viitor, în iunie, trebuiau să se desfășoare în prezent. Există un proiect, există niște termene care, conform contractului de finanțare, trebuie respectate. Noi am cheltuit deja bani ai asociației, am făcut și unele decontări din proiect. Dacă nu ne atingem țintele, banii îi dăm din buzunar”, a conchis Andrei Bâzdâgă.

Primarul Costel Manoliu din Golăiești a explicat faptul că înțelege importanța acestui proiect european din comuna sa, doar că mai este necesar un aviz din partea Îmbunătățiri Funciare, pentru a fi eliberată respectiva autorizație de construcție, conform Presshub.