Preşedintele Traian Băsescu a declarat ieri că România va susţine, la Consiliul European din decembrie, menţinerea sistemului care asigură un comisar pentru fiecare stat membru UE.
Poziţia, enunţată de şeful statului după o întâlnire cu preşedintele irlandez, Mary McAleese, vine în contradicţie cu Tratatul de la Nisa, în prezent în vigoare, care stipulează reducerea numărului de membri ai Comisiei.
„Propunerea noastră este pentru o extindere a Tratatului de la Nisa în toate efectele lui, inclusiv în acela ca fiecare ţară să aibă câte un comisar în Comisia Europeană“, a declarat Băsescu. El a precizat că doreşte o soluţie care „să nu creeze discuţii în interiorul UE înainte de intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona“. Reglementări Tratatul de la Nisa cere reducerea numărului de comisari europeni în momentul în care numărul statelor membre ajunge la 27, limită deja atinsă. Documentul nu precizează însă numărul comisarilor şi nici un eventual sistem de rotaţie, pe ţări, al acestora. Comisia UE a anunţat însă, în iunie, că statele membre trebuie să stabilească aceste detalii până la începerea unui nou mandat al executivului european, în noiembrie 2009.
Reducerea numărului de comisari ar putea fi amânată până în 2014, dacă Tratatul de la Lisabona, respins de irlandezi în vara acestui an, va intra totuşi în vigoare. În acest caz, documentul prevede în mod clar reducerea numă rului de comisari la două treimi. În luna iunie a acestui an, Băsescu a evitat să răspundă unei întrebări privind poziţia României în problema reformării Comisiei, preferând să precizeze că „şi întrebările trebuie să probeze un minim de inteligenţă“.