Evenimentul Zilei > International > Un „coleg” al Gretei Thunberg militează pentru sinuciderea rasei umane
Un „coleg” al Gretei Thunberg militează pentru sinuciderea rasei umane

Un „coleg” al Gretei Thunberg militează pentru sinuciderea rasei umane

Les Knight, un activist al climatului din Portland, statul Oregon, are o soluție novatoare pentru îmbunătățirea mediului: lichidarea rasei umane.

Într-un articol din ziarul ultraprogresist britanic The Guardian, Knight a vorbit despre eforturile pe care le face de cincizeci de ani pledând pentru sfârșitul umanității.

„Acum cincizeci de ani, am ajuns la concluzia că cel mai bun lucru pentru planetă ar fi un sfârșit în pace al existenței umane. Noi provocăm extincția a sute sau mii de alte specii. Odată ce vom dispărea, cred că ecosistemele vor fi restaurate și vor exista de toate din belșug. Gata cu războiul pentru resurse.”

Knight a constatat cu surprindere că ideea sa „nu a fost bine primită”, așa cum spera. Cu toate acestea, activistul a considerat că trebuie să dea un exemplu personal și s-a sterilizat în anii 1970.

„La vârsta de 25 de ani, am vrut să arăt că vorbesc serios. O clinică medicală mi-a oferit o reducere la vasectomie dat fiind că am fost primul student în medicină care recurg la această procedură, care a fost un succes.”

Apoi, în 1980, Knight s-a stabilit în Portland, unde a înființat Voluntary Human Extinction Project.

„Mesajul nostru este simplu. Îi încurajăm pe oameni să se oprească din a procrea, astfel ca biosfera să revină la fosta sa splendoare, iar toți cei care deja se află aici să trăiască o viață mai bună.”

Knight susține că organizația sa este prezentă în lumea întreagă. „Avem voluntari activi peste tot în lume, din India în Mexic”, a scris el.

Activistul s-a plâns de faptul că vasectomia i-a schimbat viața: „În relațiile mele personale, am explicat întotdeauna că procrearea era imposibilă. Oricum, căsătoria nu a avut sens pentru mine: aș fi pierdut ocazia de a cunoaște multe femei minunate, limitându-mă doar la una.”

Les Knight avertizează cuplurile care se limitează la doar un copil, că această măsură nu este suficient de drastică. „Procrearea astăzi echivalează moral cu a vinde bilete în cabine pe un vas care se scufundă”, zice el.

Activistul adaugă că și motivațiile sale personale s-au schimbat: „La început am fost un ecologist fervent, care își făcea griji mai mult de impactul nostru asupra ecosferei decât de nevoile oamenilor”.

Dar acum preocupările sale se extind dincolo de mediul înconjurător. „Am devenit mai preocupat de nașterea noilor ființe umane”, spune el. „Este adevărat că societatea ar fi considerabil mai săracă fără copii, dar nu este drept să îi procreăm doar pentru că ne place să-i avem alături de noi.”

Activistul maoist nu puea omite nici criticile la adresa capitalismului, mai ales cel american.

„Avem nevoie să creștem mai mulți sclavi salarizați pentru a susține un sistem perimat.”

Knight conchide că lumea va fi un loc mult mai bun fără oameni:

„Dacă noi dispărem, celelalte specii vor avea o șansă să se refacă. Nu voi apuca ziua în care nu vor mai oameni (!), dar îmi pot imagina ce lume minunată va fi aceea. Însă cu condiția să dispărem cât mai curând.”