Un celebru primar din România a fost eliberat după 5 ani de detenție. Mai are două dosare penale

Un celebru primar din România a fost eliberat după 5 ani de detenție. Mai are două dosare penale

Tribunalul București a respins contestația DNA împotriva sentinței penale prin care fostul primar al Sectorului 6, Cristian Poteraș, primise de la Judecătorie decizia de eliberare condiționată din penitenciar. Soluția Tribunalului este definitivă, iar Poteraș părăsește închisoarea Rahova.

Soluția de marți, 2 iunie, a Tribunalului București: ”Respinge ca nefondată contestația formulată de Direcția Națională Anticorupție împotriva Sentinței penale nr 959 din 29/04/2020 pronunțată de Judecătoria Sectorului 5 București, Secția Penală, privind pe condamnatul Poteraș Constantin Cristian, deținut în Penitenciarul Rahova. Definitivă”

Cristian Poteraș fusese condamnat, în luna mai 2015, la o pedeapsă de opt ani închisoare pentru abuz în serviciu in formă continuată pentru retrocedarea ilegală a 12 hectare de teren din Sectorul 6, cu o valoare de 58 milioane de euro, la nivelul anului 2006. El a executat cinci ani din pedeapsă datorită zilelor obținute în urma legii recursului compensatoriu, cât a fost în vigoare, dar și a zilelor de muncă prestate în penitenciar, la care s-a adăugat o lucrare științifică.

Conform deciziei instanței, după executarea pedepsei, Cristian Poteraș își pierde, pe o perioadă de 5 ani, drepturile de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat.

Cristian Poteraș este însă trimis în judecată în alte două dosare. În septembrie 2018 a început procesul în care DNA l-a acuzat pe Poteraș de abuz în serviciu și luare de mită ”pentru emiterea unui titlu de proprietate în baza căruia Societatea Națională Institutul Pasteur S.A. a obținut dreptul de proprietate asupra unui teren cu suprafața de aproximativ 19 ha pe raza municipiului București in valoare de 22 milioane de dolari”.

În decembrie 2018 DNA l-a trimis în judecată pentru luare de mită, în al treilea dosar.  În perioada 2006-2007, Cristian Poteraș ”în calitate de primar al sectorului 6 Bucureşti, a pretins de la reprezentanţii unei societăţi comerciale înregistrate într-o ţară UE suma de 1.000.000 de euro, primind de la aceştia, la data de 31 iulie 2007, suma de 250.000 euro. Banii respectivi au fost pretinşi şi primiţi în schimbul exercitării atribuţiilor de serviciu referitoare la emiterea autorizaţiilor necesare pentru dezvoltarea unui proiect imobiliar (autorizaţii de demolare, certificat de urbanism şi autorizaţii de construire)”.

În 2009, în aceeaşi calitate de primar, Poteraș ”a pretins de la Constantin Iulian şi S.C. Tettas S.R.L. Bucureşti un procent de 15% din contravaloarea plăţilor efectuate, în schimbul exercitării atribuţiilor de serviciu referitoare la atribuirea unor contracte de achiziţie publică către societatea menţionată şi pentru efectuarea plăţilor pentru produsele furnizate şi a primit de la aceştia, prin intermediul unei alte firme, suma de 857.800 USD”.