Aproape un alegător bulgar din cinci se declară gata să-şi vândă votul la alegerile prezidenţiale şi municipale de duminică, potrivit unui studiu al filialei bulgare a organizaţiei Transparency International, prezentat astăzi, informează AFP.
Peste 12% dintre subiecţi se declară "gata să-şi vândă votul imediat", iar un procent dintre ei "nu ştiu dacă ar face acest lucru".
Acestora li se adaugă 6,8% potenţiali vânzători de voturi, a declarat Katia Hristova, director de program, citată de AFP, preluată de Agerpres. Aceştia din urmă ar fi dispuşi să cedeze voturile dacă ar fi plătiţi mai bine.
Vânzătorii de voturi sunt plătiţi cu 30 de leva (15 euro) în localităţile mici şi cu 50 de leva (25 euro) în marile oraşe. În legătură cu motivele lor, 58% dintre subiecţi spun că sunt "săraci şi au nevoie de bani". Ceilalţi menţionează un cadru de corupţie generalizată în ţară.
Studiul a mai constatat că 7% dintre alegătorii bulgari sunt supuşi unor presiuni din partea angajatorului pentru a vota în favoarea unui candidat desemnat de acesta. Practica respectivă este curentă în localităţile mici, a declarat Katia Hristova.
Aproape 80% dintre subiecţi estimează că alegerile fac obiectul diverselor manipulări. Organizaţia Transparenţă fără Frontiere se pregăteşte să verifice unele informaţii potrivit cărora ar fi cumpărate comisii electorale întregi din birourile de vot ale unor localităţi mici.
Potrivit Codului penal, vânzarea de voturi este pasibilă de trei ani de închisoare şi o amendă de 500 până la 2.500 de euro. Legea garantează, totuşi, impunitatea alegătorilor care recunosc că şi-au vândut votul, precum şi a intermediarilor care-i denunţă pe cei care le-au dat ordinul respectiv. Aceştia sunt pasibili de 5 ani de închisoare şi o amendă de 5.000 până la 10.000 de euro, adaugă sursa citată.