Un bucătar celebru a făcut un apel pentru interzicerea unui produs alimentar de bază folosit în gătit, menționând că foarte multă lume îl utilizează, dar nimeni nu știe cât de rău este pentru sănătate.
Bucătarul celebru, în vârstă de 50 de ani, a numit margarina „îngrozitoare” și „la două elemente departe de plastic”, cerând să fie scoasă din magazine. Potrivit acestuia, oamenii nu sunt conștienți de ingredientele ascunse din margarină.
Bucătarul James Martin cere interzicerea margarinei în magazine
„Margarina ar trebui interzisă. Sunt lucruri îngrozitoare, îngrozitoare, este la două elemente de plastic. Este mâncarea gata preparată, este mâncarea de pachete, sarea ascunsă, grăsimea ascunsă. Aceasta este problema în această țară”, a spus acesta.
Bucătarul a menționat că preferă laptele întreg, untul și smântâna pentru că el a crescut la fermă. El a afirmat că atunci când a crescut, în casa sa nu exista lapte semi-degresat.
În continuare, acesta și-a amintit de perioada în care își prepara singur la pachet prânzurile. „Aș avea felii de pâine albă unsă cu unt și banane piure, cu un Cadbury Flake pe ea, aș fi apăsat, aș fi înfășurat în folie alimentară”.
James Martin și-a lansat acum propria carte de bucate intitulată Unt, care a împărtășit 130 de rețete care conțin ceea ce el celebrează drept „cel mai mare ingredient din lume”, potrivit The Independent.
Ce conține margarina
Potrivit „Abecedarului de nutriţie“, coordonat de prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice, margarinele conţin apă, diverse cantităţi de lipide şi, unoeri, suplimente de vitamina A şi D, lecitină, acizi graşi omega-3, coloranţi, arome şi, posibil, lapte praf degresat, în funcţie de reţetă.
Potrivit aceleiaşi surse, în trecut, margarinele se obţineau prin hidrogenarea parţială sau totală a uleiurilor vegetale (floarea-soarelui sau rapiţă), urmată de emulsionarea cu apă, astfel încât să ajungă la o compoziţie cât mai asemănătoare untului.
Margarinele tradiţionale, care continuă să fie folosite în patiserii, conţin grăsimi trans-, care favorizează apariţia aterosclerozei şi a bolilor de inimă, însă sortimentele moderne au sub 1% acizi trans-, iar în ultimii ani, aceste margarine au devenit surse de acizi graşi omega-3, prin suplimentare de către producători, conform Adevărul.