Asociaţia Elite Art Club UNESCO a organizat în weekend vernisajul expoziţiei de pictură „Raiul din ogradă”, a artistului plastic Vitalie Butescu.
Evenimentul s-a bucurat de un mare succes, peste jumătate din lucrări fiind achiziţionate încă din prima zi de expunere. Expoziţia este găzduită în continuare la sediul Asociaţiei Elite Art Club UNESCO (str. Constantin Noica, nr. 134, sector 6, Bucureşti) şi poate fi vizitată până pe 30 iunie.
Artist plastic de mare complexitate, cu o carieră impresionantă prin amploare şi dinamism, Vitalie Butescu se numără printre artiştii promovaţi şi impresariaţi de Elite Art Club UNESCO. Lucrările sale au participat în cadrul a numeroase expoziţii de grup şi tematice organizate de către Asociaţia Elite Art Club UNESCO, Vitalie Butescu fiind unul dintre artiştii participanţi la proiectul „Pictori de azi la Balcic”.
Vernisată sâmbătă, expoziţia „Raiul din ogradă” a fost un excelent prilej de a demonstra că succesul unei expoziţii poate fi apreciat şi prin suma tablourilor achiziţionate. Colecţionari de artă, oameni de cultură şi exponenţi ai mediului de afaceri au fost cuceriţi de „picturile încărcate de lumină şi sentiment”, după cum le-a caracterizat artista plastică Marilena Murariu (iniţiatoarea, în primii ani 2000, a excepţionalului proiect cultural „Pictori de azi la Balcic”), de energia operelor concepute, realizate şi finisate în natură, şi au achiziţionat peste jumătate dintre lucrările panotate chiar din prima zi a expoziţiei.
Căldura luminoasă şi discretă, farmecul familiar, dar mai cu seamă expresivitatea ce ţine de spaţiul românesc au fost remarcate şi de către Ana Dumitrescu, specialist în programe, Secţia pentru Muzee şi Obiective culturale din cadrul UNESCO – Paris, unul dintre oaspeţii evenimentului.
Discursul doamnei Mihaela Dragomir, preşedintă Elite Art Club UNESCO, a avut ca punct central energia intrinsecă a operei de artă, energie pe care o imprimă locului în care este expusă şi privitorului său.
CV
Vitalie Butescu s-a născut la 3 octombrie 1972, în localitatea Ştefan Vodă, din Republica Moldova. În 1990 a absolvit Colegiul de Arte Plastice din Chişinău, la secţia pictură. Din 1997 este licenţiat al Academiei de Arte din Cluj-Napoca.
Cariera artistică a lui Vitalie Butescu impresionează prin amploare, dar mai cu seamă printr-un extraordinar dinamism: peste cincisprezece expoziţii personale, numeroase participări în cadrul unor expoziţii de grup, precum şi participări la tabere de creaţie şi târguri internaţionale de artă (printre care amintim „Pictori de azi la Balcic”, ediţia 2008 a Târgului de Artă de la Geneva – Europ’Art). Şi-a expus lucrările încă din timpul facultăţii în România şi în galerii private din Germania, Olanda, Belgia, Ungaria, Grecia, Japonia, Marea Britanie (la renumita galerie londoneză „Harlequin Gallery”) şi S.U.A.
«Raiul din ogradă», până pe 30 iunie
„Expoziţia «Raiul din ogradă» este una cu totul aparte, propunând o imagine metaforică a valenţelor cromatice, care, în interpretarea pictorului Butescu, capătă adesea forme arhetipale: case ţărăneşti, livezi, ogrăzi, câmpuri cu maci, flori. Tonurile de alb dispuse aparent liber aduc prospeţime şi definesc acea lumină unică, nostalgică a lucrărilor lui Vitalie Butescu, o lumină oximoronică a distanţei şi a proximităţii, a nostalgiei şi a bucuriei regăsirii.
Privite în ansamblul creaţiei artistului, comparând cu lumea populată de arlechini, tinere femei cu feţe parţial umbrite de pălării sau evantaie, nuduri, clovni, lucrările reunite sub semnul acestei expoziţii sunt de o factură foarte specială.
Artistul păstrează acelaşi echilibru subtil între ordine şi dezordine, între tonurile de fumuriu şi cele de lumină cremoasă care seduc privirea, trăsături specifice creaţiilor sale, însă uimeşte prin lipsa elementului uman, prin concentrarea exclusivă asupra picturalităţii materiei, asupra strălucirii frugale a lucrurilor văzute în momentul în care acestea par să îşi dezvăluie esenţa. Această absenţă creează o senzaţie aproape palpabilă de calm, de linişte, invitând la meditaţie şi reverie.
Pictura lui Vitalie Butescu emană o căldură luminoasă discretă care este în acelaşi timp a picturii, cât şi a autorului ei. Un farmec familiar, totuşi greu de numit, rezidă în lucrări, un murmur vibrant care vorbeşte despre lumină şi efemer. Este poate şi principalul motiv pentru care pânzele sale se bucură de o extraordinară popularitate, fiind printre cele mai frecvent achiziţionate lucrări de artă”, susţin reprezentanţii Elite Art Club UNESCO.
Expoziţia „Raiul din ogradă” este însoţită de un catalog de artă şi va rămâne deschisă până în data de 30 iunie, săptămânal în intervalul orar 10-18 şi sâmbăta între orele 10-14. Expoziţia poate fi vizitată cu programare prealabilă la telefon 0755.046.594, 021.315.65.11 sau prin e-mail la irina.rosu@ella.ro.