Un băiețel și mama acestuia au murit intoxicați cu fumul de la sobă. Salvatorii avertizează despre pericolul exploatării sobelor defecte

Sobă Sursa foto: Arhiva EVZ

Republica Moldova. Un băiețel de nouă ani și mama acestuia de 44 de ani au murit intoxicați cu monoxid de carbon, eliminat în urma exploatării sobei de încălzit. Cazul a avut loc luni într-o gospodărie din localitatea Japca, raionul Florești.

Un incendiu în locuință nu s-a produs

Ofițerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), Liliana Pușcașu, a menționat că la fața locului a fost îndreptat un echipaj de salvatori și pompieri, care a depistat în locuință corpurile neînsuflețite.

Ofițerul de presă al IGSU, Liliana Pușcașu. Sursa foto: www.facebook.com/puscasu.liliana

„În urma cercetărilor efectuate de specialiști, se presupune că aceștia s-ar fi intoxicat cu produsele de ardere în urma utilizării sobei de încălzit. Un incendiu în locuință nu s-a produs. Toate circumstanțele urmează a fi stabilite de organele de resort”, a spus Liliana Pușcașu.

Sobele necesită a fi verificate pentru a nu avea fisuri, susțin salvatorii

Liliana Pușcașu a menționat că, înainte de începerea sezonului de încălzire, sobele necesită a fi curățate și verificate pentru a nu avea fisuri, care pot provoca intoxicații cu monoxid de carbon.

„Salvatorii recomandă cetățenilor să nu aprindă focul cu lichide ușor inflamabile. Totodată, aceștia sunt îndemnați să nu amplaseze în preajma sobelor obiecte combustibile sau arzătoare (obiecte de mobilier) și să nu usuce hainele pe aceasta. În timpul arderii, focul necesită a fi supravegheat. Sobele nu trebuie să fie suprasolicitate pentru a evita incendiile sau exploziile. Pe noapte focul va fi stins. La fel, recomandăm oamenilor să ajute bătrânii și să supravegheze copiii pentru a evita situațiile de risc”, a afirmat Liliana Pușcașu.

Acțiuni de informare a cetățenilor. Sursa foto: radiomoldova.md

De asemenea, IGSU îndeamnă persoanele să utilizeze canalele de ventilare. Este important ca aceștia să aerisească încăperea pentru a evita intoxicațiile cu monoxid de carbon. „În urma intoxicației poate apărea amețeala sau voma, în cazuri grave poate surveni decesul. La apariția primelor simptome, se recomandă ca persoana să fie scoasă afară și încăperea să fie aerisită. La fel, cetățenii sunt îndemnați să apeleze la ajutor medical”, a subliniat Liliana Pușcașu.

Conform IGSU, de la începutul acestui an, au fost înregistrate 62 de cazuri de intoxicație cu monoxid de carbon, în urma cărora au decedat șapte persoane.