Aparatul de zbor este operat de compania Tara Air. Contactul radio cu membri echipajului a fost pierdut imediat după decolare. Potrivit declarațiilor oficiale, la bord se aflau 19 pasageri și 3 membri ai echipajului. Operațiunile de căutate sunt îngreunate de vremea nefavorabilă. Nepalul deține un recod sumbru în ceea ce privește accidentele aviatice.
UPDATE: Epava avionului dat dispărut în urmă cu o zi în Nepal şi care avea la bord 22 de persoane a fost descoperită în districtul Mustang, a anunţat armata nepaleză, conform publicației Kathmandu Post.
Un avion cu 22 de persoane la bord a fost dat dispărut într-o zonă montană din Nepal, a anunţat, duminică, compania aeriană privată nepaleză Tara Air şi autorităţile, relatează Reuters.
Avionul de mici dimensiuni efectua un zbor din orașul turistic Pokhara, la aproximativ 200 km nord-vest de capitala Kathmandu, spre Jomsom, la aproximativ 80 km spre nord-vest. Aparatul de zbor a decolat la ora locală 09:35 (04:55), iar la scurt timp s-a pierdut contactul radio cu echipajul.
„S-a pierdut contactul cu un zbor intern de la Jomsom spre Pokhara. Trei membri ai echipajului şi 19 pasageri se aflau la bordul aeronavei. Încercăm să localizăm zona unde s-ar putea afla avionul. Echipe de salvare ale poliţiei şi ale armatei sunt pe drum“, a declarat Sudarshan Bartaula, un purtător de cuvânt al companiei aeriene cu sediul la Kathmandu, citat de AFP.
Vremea îngreunează căutările
Compania aeriană Tara Air exploatează în principal avioane Twin Otter construite în Canada. Operațiunile de căutare sunt îngreunate de condițiile meteorologice nefavorabile. Phanindra Mani Pokharel, un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne, a declarat că două elicoptere au fost trimise pentru a localiza avionul.
„Vremea rea ar putea încetini operaţiunile de căutare. Vizibilitatea este într-atât de redusă, încât nu se vede aproape nimic“, a declarat oficialul.
Record de tragedii aviatice
Deși în ultimii ani, transportul aerian nepalez a înregistrat o adevărată ascensiune, țara are un bilanț negru în ceea ce privește siguranța zborurilor, din cauza lipsei de instruire a piloților, dar și a faptului că mentenanța aparatelor de zbor este precară.
Uniunea Europeană a interzis tuturor companiilor aeriene nepaleze accesul în spaţiul său aerian din motive de securitate. Ţara deţine unele dintre pistele cele mai îndepărtate şi mai periculoase din lume, situate în mijlocul crestelor înzăpezite.
În martie 2018, un avion al companiei din Bangladesh US-Bangla Airlines s-a prăbuşit lângă aeroportul din Kathmandu, făcând 51 de morţi.
În anul următor, trei persoane au murit când un avion a ratat decolarea şi a lovit două elicoptere. Accidentul s-a produs pe aeroportul Lukla, poarta de intrare spre Everest, care are reputaţia de a fi unul dintre aeroporturile din lume unde este cel mai complicat de aterizat şi de decolat.
Cel mai grav accident datează din 1992, când 167 de persoane şi-au pierdut viaţa în timpul unui zbor Pakistan International Airlines, în apropiere de aeroportul Kathmandu, transmite Agerpres.