Un august fierbinte. Abia acum vine marea caniculă: vor fi mult peste 40 de grade Celsius

Un august fierbinte. Abia acum vine marea caniculă: vor fi mult peste 40 de grade Celsius Caniculă. Sursa foto: Pixabay

Românii traversează anul extremelor. După o perioadă cu ploi, vijelii și temperaturi de toamnă, canicula revine în România. În unele zile din luna august, mercurul va urca în termometre până la pragul de 39 de grade la umbră.

Urmează un nou val de caniculă

Începutul lunii iulie a fost caracterizat de temperaturi extreme. Canicula a afectat majoritatea regiunilor țării, însă valorile termice s-au ponderat spre finalul lunii.

Ploaie,

Ploaie. Sursa foto: Pixabay

În august, românii se vor confrunta cu un nou val de căldură extremă. Potrivit șefei ANM, mai multe județe din țară vor fi afectate de acest fenomen.

Disconfortul termic va fi accentuat

În ultimele zile, canicula a afectat zona de sud a României. De asemenea, locuitorii din sud-vest s-au confruntat cu temperaturi mai mai de 33 de grade Celsius. În restul țării, valorile termice au fost ușor mai scăzute. De la începutul lunii august, canicula revine în toată țara.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Revenim la ceea ce înseamnă fenomenul de caniculă.(…) Să nu uităm că am avut un cod galben, două zile la rând, cu temperaturi care, în partea de Sud-Vest și în extremitate, au atins 37 de grade, temperaturi resimțite chiar de 41 de grade Celsius”, a declarat Elena Mateescu, directoarea Administrației Naționale de Meteorologie, la Antena 3 CNN.

Caniculă în România. Temperaturi ridicate în toată țara

Conform șefei ANM, vor fi resimțite temperaturi de 45 de grade, în contextul în care se vor înregistra 37-38 de grade Celsius. Valul de căldură va persista câteva săptămâni în România. De asemenea, meteorologii ar urma să emită alerte de căldură extremă și disconfort termic.

Cele mai ridicate temperaturi se vor înregistra tot în zona de sud a țării.

„Cu siguranță, în săptămânile 5-12 august, 12-19, deja observăm abateri în aceleași zone în care am avut un val de căldură persistent, adică Banat, Oltenia, Muntenia, dar nu excludem nici Estul țării”, a adăugat aceasta.

Trebuie să facem o distincție între temperaturile măsurate și temperaturile resimțite.

Cu toate acestea, anul 2023 rămâne, până la ora actuală, cel mai cald din istorie. De altfel, 2024 este considerat unul secetos, după ce lipsa ploilor a creat mari probleme în sectorul agricol.

Revista presei
Parisul la răscruce